VIDEO | Ungārijā tūkstošiem protestē pret Orbāna valdību saistībā ar noplūdušu kukuļdošanas lietas ierakstu

Tūkstošiem cilvēku otrdien, 26.martā, protestēja Budapeštā pie parlamenta, pieprasot galvenā prokurora un premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orban) atkāpšanos no amata pēc tam, kad bijušais valdības darbinieks apsūdzēja Orbāna augsta ranga padomnieku par mēģinājumu iejaukties kukuļdošanas lietā, ziņo Reuters.

Protestētāji devās gājienā no galvenā prokurora biroja uz parlamentu, kliedzot “atkāpies, atkāpies”, un daudzi nesa lāpas.

 

Pēters Maģars (Peter Magyar) iepriekš savā “Facebook” kontā publicēja sarunas ierakstu ar viņa bijušo sievu un Ungārijas tieslietu ministri Juditu Vargu (Judit Varga), kurā viņa detalizēti aprakstīja Orbāna kabineta vadītāja palīgu mēģinājumu no kukuļdošanas lietas dokumentiem izņemt noteiktas detaļas.

“Viņi teica prokuroriem, kas būtu jāizdzēš, bet viņi (prokurori) to līdz galam neizpildīja,” ierakstā sacīja Varga.

Lietas centrā ir bijušais Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Pals Volners (Pal Volner), kurš 2022.gadā tika apsūdzēts kukuļu ņemšanā no bijušā Tiesu izpildītāju biroja vadītāja Ģerģa Šadla (Gyorgy Schadl). Abi nav atzinuši savu vainu un prokurori abiem vēlas piespriest cietumsodu.

Prokurori paziņoja par plāniem analizēt 2023.gada janvārī ierakstīto Maģara publicēto ierakstu, apgalvojot, ka neesot iespējams sagrozīt apsūdzības dokumentus, piebilstot, ka tiks vākti papildu pierādījumi.

Apsūdzības izskan politiski jutīgā brīdī, kad Orbāns gatavojas jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām,

un seko seksuālās vardarbības skandālam, kas pagājušajā mēnesī izraisīja divu Orbāna politisko sabiedroto – bijušās prezidentes un bijušās tieslietu ministres Juditas Vargas – krišanu.

Maģars plāno dibināt jaunu partiju, lai mestu izaicinājumu Orbānam.

“Ungāri, paldies, … ka šovakar tūkstošiem atnācāt, … lai pateiktu pie varas esošajiem, ka mums pietiek,” viņš sacīja protestētājiem savā runā.

Bijusī tieslietu ministre Varga neapstrīdēja ieraksta autentiskumu, bet apsūdzēja Maģaru nodevībā, slepeni viņu ierakstot. Viņa apgalvoja, ka ieraksta publiskošana kalpo Maģara politiskajām ambīcijām.

Valdības preses pārstāvis Zoltāns Kovāčs (Zoltan Kovacs) atteicās atbildēt uz “Reuters” e-pastā nosūtītajiem jautājumiem, atbildot tikai ar: “Daudz ažiotāžas par neko.”

Lasiet arī: ES Parlaments grasās iesūdzēt Komisiju tiesā par Ungārijai piešķirtajiem līdzekļiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas