ES Parlaments grasās iesūdzēt Komisiju tiesā par Ungārijai piešķirtajiem līdzekļiem

Eiropas Parlaments (EP) gatavojas iesūdzēt Eiropas Komisiju (EK) tiesā par pagājušā gada nogalē pieņemto pretrunīgi vērtēto lēmumu atsaldēt Ungārijai piešķirtos līdzekļus miljardiem eiro apmērā, tā atsaucoties uz iesaistīto personu ziņoto, otrdien, 12.martā, vēsta Politico.

Parlamenta Juridiskā komiteja pirmdien gandrīz vienbalsīgi – 16 deputāti balsoja par, viens pret un neviens neatturējās – nobalsoja par Komisijas saukšanu pie atbildības tiesā par to, ka tā nav izpildījusi savu pienākumu

aizsargāt nodokļu maksātāju naudu no ļaunprātīgas izmantošanas.

Decembrī Komisija piešķīra Budapeštai 10,2 miljardus eiro no iesaldētajiem Eiropas Savienības (ES) kohēzijas fondiem, kas iepriekš tika ieturēti cilvēktiesību un tiesiskuma apsvērumu dēļ. Šis lēmums tika pieņemts, pirms ES samita par palīdzību Ukrainai un Kijivas pievienošanās sarunām, kurām Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orbán) bija draudējis uzlikt veto.

Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) saskārās ar EP deputātu kritiku par līdzekļu atsaldēšanu un pārmetumiem par pakļaušanos Viktora Orbāna šantāžai.

Zaļo EP deputāts Daniels Freunds (Daniel Freund) apgalvoja, ka viņiem ir pamatots arguments, “jo Komisija ir pati sev pretrunā attiecībā uz to, vai Ungārija ievēro tiesiskumu”, uzsverot, ka ES Tiesa vienmēr aizstāvot tiesu neatkarību.

Komitejas rīcība, ko atbalstīja pat fon der Leienas “Eiropas Tautas partijas” (EPP) deputāti, ir vērsta uz to, lai dotu signālu prezidentei, ka tiesiskumu nedrīkst iemainīt pret darījumiem ar Orbānu, skaidroja Freunds.

Plānots, ka politisko grupu līderi ceturtdien tiksies, lai dotu priekšsēdētājai Robertai Metsolai (Roberta Metsola) zaļo gaismu vērsties tiesā pret Komisiju pirms 25.marta. Saskaņā ar amatpersonu sniegto informāciju šo balsojumu līdz ar Sociāldemokrātiem, Zaļajiem, kreisajiem un liberāļiem atbalstīs arī EPP līderis Manfrēds Vēbers (Manfred Weber).

Komisijas preses pārstāvis otrdien sacīja, ka, pieņemot šos lēmumus, tai ir jāievēro “stingri termiņi un nosacījumi”.

Tā kā Ungārija bija iesniegusi “visus pierādījumus,

ko Komisija bija pieprasījusi, lai pierādītu savas tiesu sistēmas neatkarību”, tai bijis “juridisks pienākums pieņemt šo lēmumu”.

“Komisija uzskata, ka tā rīkojās pilnīgā saskaņā ar ES tiesību aktiem, un aizstāvēs savu lēmumu ES tiesās,” tika citēts preses pārstāvis.

Lasiet arī: ES samita priekšvakarā EK atbloķē 10,2 miljardus eiro Ungārijai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas