VIDEO| Valsts prezidents: Sabiedrības uzticēšanos ietekmē tiesu varas spēja skaidrot tiesu nolēmumus

Augstākajai tiesai (AT) un Tieslietu padomei ir izšķirošana loma, lai stiprinātu tiesu varu un veidotu to sabiedrībai saprotamu, tikšanās laikā ar AT un Tieslietu padomes priekšsēdētāju Aigaru Strupišu pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. 

Valsts prezidenta ieskatā sabiedrības uzticēšanās tiesām vispirms ir atkarīgi no tiesu nolēmumu kvalitātes, it īpaši tiesu nolēmumu pamatotības.

 Kvalitātes nodrošināšanai nepieciešami izglītoti, kompetenti tiesneši un arī tiesu darbinieki.

BNN jau vēstīja, ka aizvadītās nedēļās beigās Valsts prezidents Twitter atzina, ka “viņam ir ļoti daudz jautājumu saistībā ar prokuratūras pieņemtajiem lēmumiem”. 

“Esmu lūdzis informāciju prokuratūrai par šo gadījumu un plānoju drīzumā tikties ar ģenerālprokuroru. Jebkuram lēmumam ir jābūt tiesiskam, taisnīgam, pamatotam un izskaidrotam,” pauda Rinkēvičs. 

Pirmdien, 17.jūlijā tikšanās laikā ar Strupišu tika arī pārrunātas AT un Tieslietu padomes stratēģijas 2021.-2025.gadam, tiesu institucionālās neatkarības efektivitātes stiprināšanu, tostarp darbu pie tiesnešu atlases un soda politikas jautājumiem. 

“Sabiedrības uzticēšanos ietekmē arī tiesu varas spēja skaidrot tiesu nolēmumus, īpaši lietās par sensitīviem un sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem.

Tādēļ pozitīvi vērtēju Tieslietu padomes stratēģijā iekļauto uzdevumu attīstīt tiesu varas pārstāvju prasmes sniegt saprotamu, konkrētu un savlaicīgu informāciju par tiesu varas aktualitātēm plašam sabiedrības lokam,” uzsvēra Rinkēvičs. 

Valsts prezidenta ieskatā, sabiedrības spēja uzticēties tiesu varai atkarīga no tiesu nolēmumu efektīvas izpildes. Jo īpaši svarīga ir tiesas nolēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību izpilde, pretējā gadījumā šis instruments ir neefektīvs,” spriež Rinkēvičs.

Valsts prezidents pieņēma ielūgumu apmeklēt Tieslietu padomes sēdi un noturēt regulāras tikšanās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju.

Iepriekš jau vēstīts, ka otrdien, 18.jūlijā Valsts prezidents Rīgas pilī tiksies ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu. Savā Twitter kontā Rinkēvičs paudis, ka  viņam “šobrīd ir ļoti daudz jautājumu ģenerālprokuroram”. Valsts prezidents vēlas no Stukāna dzirdēt, ar ko beigusies pārbaude Jēkabpils traģēdijas lietā. Rinkēvičs ir izbrīnīts par spriedumu, kas tika piespriests personai, kas piekāva jaunieti ar Ukrainas karogu. 

Arī  Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma, komentējot šo paziņojumu, Rinkēvičs piektdien apliecināja, ka viņu neapmierina pārāk maigie sodi lietās par naida noziegumiem, un vairākos gadījumos tieši tādus sodus ir prasījusi piemērot prokuratūra, kura savukārt savus lēmumus skaidro kusli.

Lasiet arī: Prezidents uzklausīs ģenerālprokurora skaidrojumu par sodu politiku

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas