Viedoklis | Ļenfiļm hibrīdsvinības tās «mazajā Londonā»

Kad nu «krievu pasaulei» esam Latvijā cieši aizdarījuši durvis, tā pie mums cenšas ielīst pa logu. Tieši tādejādi izskatās šo sestdien, 4.martā, iecerētais mēģinājums Vecrīgā reanimēt kādreizējo «Šerloka Holmsa dzimšanas dienas» ielu gājienu – karnevālu.

Šis pasākums, kas pirmo reizi tika rīkots 2012.gadā un kura organizatori – mārketinga aģentūra PR LINIJA un idejas autore Irēna Drozdova – savā relīzē to ar bodniecisku bezkaunību dēvē par «visslavenākajiem un populārākiem pilsētas svētkiem», ir klaja sovjetiskas nostaļgijas reanimācija.

Tas būtībā paredzēts publikai, kas dievina – vai atcerAs – padomju televīzijas filmu sēriju (1979-1986).

Padomiski lielkrieviskas lielummānijas apsēstajiem cilvēkiem joprojām šķiet, ka toreiz studijas Ļenfiļm darinātā naivā, uz nekvalitatīvas lentes filmētā un vizuāli nabadzīgā produkcija ir visģeniālākā Artūra Konana Doila darbu ekranizācija – viņuprāt atstājot kaunā pašu britu kinematogrāfistus. (Kuru veikumu, protams, PSRS televīzija nedemonstrēja.) 

Tāpat jūsmotāju ieskatā Rīgai esot jābūt lepnai, ka tā pakalpojusi šīm filmām par dekorāciju, imitējot XIX gadsimta Londonu un Jaunielai kļūstot par Beikerstrītu. (Vai arī 1945.gada Berlīni un Berni citā padomjlaiku grāvējā, kura dēļ tagadējā restorāna Neiburgs ēka ilgi bija Krievijas tūristu grupu obligātais apskates objekts.) Viņu ieskatā tie Rīgai bijuši zaudēti «ziedu laiki». 

Mūsu sabiedrības un rīdzinieku latviskajā daļā nekad nav sakņojies uzskats, ka tā būtu spoža lappuse pilsētas vēsturē, ar ko mums lepoties uz visiem stūriem un visos tūrisma bukletos – reiz pabūt par Londonas erzacu, «tērpties svešās spalvās».

Ne velti šie «svētki» pēkšņi uzradās tieši 2012.gadā  – Nila Ušakova un partijas Saskaņa varas laikos. Tad arī no tiem – pārsvarā krievvalodīgajos medijos – tika uzpūsti «visslavenākie un populārākie pilsētas svētki». Protams, tadi tie nekad nekļuva, paliekot praktiski ignorēti ārpus šaura padomju seriāla apjūsmotāja loka. Tāpēc nemaz neizbrīna, ka sociālajos tīklos šo pasākumu tā organizatori neatspoguļo valsts valodā, tikai krieviski vai angliski (iespējams, arī tikai dēļ Apvienotās Karalistes nekritiski sniegtā atbalsta.)

Foto: ekrānšāviņš

Tagad šīs idejas reanimētāji ir atraduši politiski aktuālu «iepakojumu» – cīņa ar viltusziņām un dezinformāciju.

Lai nu viņi sestdien «savā sulā» blēņojas ar pigu kabatā!

Tas, ka pasākumu atbalsta britu vēstniecība Latvijā, neuzliek šai iecerei nekādu kvalitātes un «pareizības» zīmogu. Galu galā, Viņa Majestātes dienestā nodarbinātajiem cilvēkiem šodien nav jāspēj iedziļināties padomju nostaļģijas labirintos. Tā ir mūsu pašu pagātne, mūsu problēma, mūsu risinājums tai.

Taču, cerams, vismaz Rīgas pilsētgalvam Mārtiņam Staķim un citiem domniekiem pietiks labas gaumes nekādi neiesaistīties šajos «hibrīdsvētkos». Atstāsim Holmsu īstajai Londonai, īstajai Beikerstrītai – tā dēļ tiešām nabagāki nepaliksim!

Lasiet arī: Par ētikas kodeksa pārkāpumu Grevcovu izslēdz no sešām Saeimas sēdēm

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas