Viedoklis: Pašvaldībām šis būs izdzīvošanas laiks

Lai arī nākamā gada valsts budžets kopumā vērtējams kā “gana labs”, pašvaldībām nākamajā gadā nebūšot “viegli laiki”, intervijā Latvijas Radio Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektors Normunds Audzišs.

Viņš norādīja, ka valsts budžets esot tapis gana sarežģītos apstākļos, izvirzītās prioritātes valsts budžetā ir ļoti svarīgas, tostarp drošības jautājumi.

Vienlaikus, lai arī valsts budžets esot vērtējams kā gana labs, pašvaldībām nākamajā gadā nebūšot “viegli laiki”, teica Audzišs.

“Pašvaldībām šis būs izdzīvošanas laiks,” viņš teica.

Audzišs paskaidroja, ka pašvaldības savus pienākumus veiks, taču runāt par attīstību īsti nevar, jo būs jāmeklē veidi, kā nosegt pieaugošās izmaksas.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 7.decembrī, galīgajā lasījumā sāks skatīt 2024.gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumus.

Valdība novembra sākumā atbalstīja 2024.gada valsts budžeta projektu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam, kurā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 14,486 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi paredzēti 16,212 miljardu eiro apmērā.

Pēc budžeta pieņemšanas attiecīgie skaitļi pie nepieciešamības tiks precizēti atbilstoši galīgajā lasījuma redakcijai.

Vispārējās valdības, kas aptver visu valsts un pašvaldību pārvaldes struktūru, kā arī sociālās apdrošināšanas iestādes, kopējie ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 17,8 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 19,1 miljarda eiro apmērā. Tādējādi 2024.gadā vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 1,3 miljardu eiro jeb 2,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžeta deficīts 2025.gadā plānots 2,3% no IKP, bet 2026.gadā 0,9% no IKP.

Valsts parāds nākamgad prognozēts 18,6 miljardu eiro apmērā jeb 41% no IKP.

Par trim galvenajām valsts prioritātēm noteiktas iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība.

Lasiet arī: Paredz ievērojami palielināt arī pirmsskolas pedagogu atalgojumu
 
Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas