Virs Melnās jūras notriekts ASV lidrobots

Pēc tam, kad Melnajā jūrā nokritis ASV izlūkošanas lidrobots, tās apsūdzējušas Krievijas iznīcinātāju pilotus par pārgalvīgu rīcību, raksta britu raidorganizācija BBC.

ASV lidrobots veica rutīnas misiju starptautiskajā gaisa telpā, kad to centās pārtvert divi krievu iznīcinātāji. Starpgadījums izgaismo pieaugošo Krievijas un ASV konfrontācijas iespēju saistībā ar karu Ukrainā.

Tikmēr Krievija noliedz, ka tās lidaparāti būtu veikuši kontaktu ar amerikāņu lidrobotu. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka lidrobots MQ-9 Reaper nokritis pēc asa manevra, un tā retranslatori bijuši izslēgti. Retranslatori ir komunikācijas iekārtas, kas ļauj sekot līdzi lidaparāta kustībai.

Starpgadījums noticis otrdienas, 14.marta, vakarā. ASV armijas paziņojumā sacīts:

«Mūsu MQ-9 lidrobots veica rutīnas lidojumu starptautiskajā gaisa telpā, kad to pārtvēra Krievijas lidaparāts, un tas noveda pie avārijas un MQ-9 zaudējuma.»

 Paziņojumā arī norādīts, ka pirms notriekšanas uz lidrobota no iznīcinātājiem Su-27 vairākkārt uzlieta degviela, kas ir pārgalvīga, vidi apdraudoša un neprofesionāla rīcība. ASV izsaukušas Krievijas vēstnieku Vašingtonā Anatoliju Antonovu, lai izteiktu oficiālu protestu.

Pēc tikšanās Krievijas vēstnieks paziņojis, ka Maskava starpgadījumu uzskata par provokāciju, un lidorobota izmantošana esot nepieņemama ASV militārā aktivitāte tiešā Krievijas robežas tuvumā, un radot bažas.

Kopš Krievija pirms vairāk nekā gada iebruka Ukrainā, ASV un Lielbritānija ir palielinājušas izlūkošanas un novērošanas lidojumu skaitus, tomēr tie vienmēr notiek tikai starptautiskajā gaisa telpā.

Galvenais jautājums šobrīd ir par to, vai 14.marta starpgadījums bija tīšs Krievijas mēģinājums traucēt ASV lidrobota darbu, un vai mērķis bija panākt tā nokrišanu.

Saskaņā ar informāciju no ASV puses, reģionā jau kādu laiku novērojama bīstama krievu pilotu uzvedības maniere saskarē ar sabiedroto lidaparātiem. Tas nozīmē, ka lidrobota notriekšana varētu būt neuzmanības kļūda, kad krievu iznīcinātājs nonāca par tuvu ASV lidrobotam. Savukārt, ja lidrobots notriekts apzināti, tad to var uzskatīt par Krievijas iznīcinātāja uzbrukumu ASV lidaparātam, un tā ir nopietna provokācija, kas var eskalēt jau tā saspringto situāciju.

Rietumu sabiedrotie cenšas izvairīties no tiešas konfrontācijas ar Krieviju, tomēr virs Melnās jūras notikušais ir tieši tāda situācija. Šobrīd ASV ir jāizvērtē sava atbildes reakcija.

Lasiet arī: Starptautiskā Krimināltiesa izmeklē kara noziegumus; kaujas ap Bahmutu turpinās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas