VP par Justīnes Reinikovas slepkavību rosina apsūdzēt tēvu un pamāti

Valsts policija (VP) rosina prokuratūru par septiņus gadus vecās Rogovkas meitenes Justīnes nonāvēšanu apsūdzēt viņas tēvu un pamāti. Tomēr nodarījuma motīvus policija joprojām nekomentē.

Lieta 17.novembrī tika nodota Austrumlatgales prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Abiem vecākiem tiek inkriminēta slepkavība pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi personu grupa un ja noslepkavota persona, vainīgajam apzinoties, ka tā ir bezpalīdzības stāvoklī. Tāpat viņiem inkriminē cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, ja mazgadīgajam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas, informēja VP.

Abas personas aizvien atrodas apcietinājumā.

Šogad 5.maijā tika saņemta informācija, ka Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā bez vēsts ir pazudusi septiņgadīgā Justīne Reinikova. Pusotra mēneša laikā tika veikti dažādi meklēšanas pasākumi, iesaistot plašus spēkus. Jau kopš pirmajām meitenes pazušanas dienām likumsargi strādāja ar vairākām versijām, tostarp, ka pret viņu, iespējams, veikts noziedzīgs nodarījums.

Vairākkārtīgi tika īstenota arī plaši masveida meklēšana, kuros iesaistījās arī VP kolēģi no Valsts robežsardzes, Zemessardzes, organizācijām Bezvēsts.lv un K9-SOS Cilvēku meklēšana. Atsaucās liels brīvprātīgo skaits, un meklēšana tika veikta gan ar cilvēkresursiem, gan tehniskajiem līdzekļiem, mērķtiecīgi apsekojot dažādas teritorijas un objektus, tostarp arī ūdenstilpes.

Policija 20.jūnija naktī aizdomās par iespējamu noziedzīgu nodarījumu pret meiteni aizturēja meitenes tēvu un pamāti. Savukārt meitenes ķermenis ar acīmredzamiem miesas bojājumiem tika atrasts aprakts pamestā mājas pagrabā, meža vidū vairākus desmitus kilometru no meitenes dzīvesvietas – vietā, kur savulaik dzīvojis Justīnes tēvs.

Izmeklēšanas laikā kopumā veikti vairāki desmiti dažādu procesuālo darbību, tostarp 11 ekspertīzes, 41 pratināšana, vairākas kratīšanas un izņemšanas, kā arī veiktas vairākas aptaujāšanas.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka pazudušās meitenes ģimene bijusi bāriņtiesas redzeslokā. Meitenes tēvs un pamāte ar četriem bērniem bijuši ienācēji, ģimene uz Rogovku pārcēlusies apmēram pirms pusgada. Tā kā Justīnei bija veselības problēmas, viņa nemācījās vietējā skolā. Meitenes bioloģiskā māte dzīvojusi ārzemēs.

Kriminālprocess ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 117. panta otrā un desmitā punkta, proti, par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi personu grupa un ja noslepkavota persona, vainīgajam apzinoties, ka tā ir bezpalīdzības stāvoklī.

PAR ŠĀDU NOZIEGUMU SODA AR MŪŽA IESLODZĪJUMU

vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tāpat kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas – par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, ja ar to mazgadīgajam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Lasiet arī: Par sirmgalves slepkavību piespriež mūža ieslodzījumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas