Vulkāna izvirdums Kamčatkā pārklāj plašu teritoriju ar pelniem

Krievijas galējos austrumos, Kamčatkas pussalā, turpinās vulkāna izvirdums, kas radījis desmit kilometrus augstu pelnu mākoni, raksta aģentūra Reuters.

Šivelučs ir viens no aktīvākajiem vulkāniem Krievijā, un izvirdums sākās otrdienas, 11.aprīļa, pusnaktī, un pēc sešām stundām pelni bijā pārklājuši 108 tūkstošus kvadrātkilometrus plašu apkārtni. Sākotnēji vulkāns izmeta pelnus 20 kilometru augstumā, noklāja ciematus ar biezu, pelēku vulkānisko pelnu kārtu, un bažas par drošību lika izludināt aviācijas brīdinājumu. Brīdinājums joprojām ir spēkā. Vulkānam tuvākais ciemats atrodas 50 kilometru attālumā no tā.

Krievijas Zinātņu akadēmijas Kamčatkas filiāles jaunākajā ziņojumā, kas publiskots pusnaktī uz 12.aprīli (pēc Latvijas laika), sacīts:

“Šiveluča vulkāna izvirdums turpinās. Saskaņā ar satelīta datiem, pelni sasnieguši apmēram 10 kilometrus virs jūras līmeņa.”

Netiek ziņots par bojāgājušajiem.

Lavas straumes no vulkāna parādījās jau pirmdien, 10.aprīlī, un lika izsludināt brīdinājumu par iespējamiem dubļu noslīdējumiem uz tuvējiem autoceļiem. Ciematus pārklājusi pelnu kārta pat 8,5 centimetru biezumā, un tā ir biezākā, kāda pieredzēta pēdējos 60 gados.

Saskaņā ar ģeoloģisko novērojumu datiem, apmēram 24 stundas pēc izvirduma sākuma netālu no Kamčatkas krastiem notika 5,8 balles spēcīga zemestrīce. Krievijas zinātnieki uzskata, kas tas bija 3.aprīļa zemestrīces pēcgrūdiens.

Kamčatkas pussala ietiecas tālu Klusajā okeānā, uz ziemeļrietumiem no Japānas. Plašājā teritorijā mīt apmēram 300 tūkstoši iedzīvotāju. Tiek lēsts, ka pēdējos desmit tūkstošos gadu Šivelučs ievērojami izvirdis 60 reizes, un pēdējais lielākais izvirdums notika 2007.gadā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas