“Zaļā pāreja” būs likuma varas izbeigšanās, pareģo bijušais Igaunijas premjers

Eiropas Revīzijas palātas nesenais loceklis un kādreizējais Igaunijas valdības vadītājs Juhans Partss (Juhan Parts) plašā intervijā šīs valsts sabiedriskajam medijam ERR ļoti asi kritizē Eiropas Savienības “zaļo politiku”.

Tā esot virzīšanās uz [politiski] kontrolētu ekonomiku, kas apdraudēs pašus Rietumu pasaules pamatus – likuma varu – un mazinās cilvēku pamatbrīvības un tiesības. Tāpat Parts arī kritiski vērtē topošo Igaunijas klimata likumu – “tas nodevīgi atklājas kā savdabīgs mēģinājums importēt [no Briseles] kontrolētu ekonomiku”. 

Partsa ieskatā, “zaļo pāreju” mēģina ietērpt tiesiskuma principos, izdodot [Eiropas Komisijas] rīkojumus likumu formā, jo klimata mērķus varot sasniegt tikai ar rīkojumiem un aizliegumiem. Tas esot mēģinājums regulēt patēriņu un mazināt ekonomisko izaugsmi.

“Ja izrādīsies neiespējami sasniegt mērķus, tie joprojām būs iekļauti klimata likumos, un tad tiesām būs jāizlemj, vai valdība vai atsevišķas ekonomikas nozares nav darījušas pietiekami daudz, lai panāktu zaļo pāreju.

Vācijā šādas lietas jau ir izskatītas.

Izveidosies jauna juristu grupa ar ciešām saitēm ar [“zaļo”] aktīvismu, kam nekad nebeigsies darbs. Tāpat būs plaši izplatīta birokrātija, lai uzraudzītu minēto aizliegumu un rīkojumu ievērošanu,” savus pārmetumus pamato Partss. 

Viņš norāda, ka tādi utopiski ekonomiski mērķi jau padomju laikos tika iekļauti [komunistiskās] partijas programmās, kaut arī tie acīmredzami netika sasniegti. “Tagad mēs cenšamies savā likumdošanā iekļaut šādus utopiskus mērķus,” saka bijušais eirorevidents. “Es ļoti ceru, ka mūsu sabiedrība atradīs pietiekami daudz veselā saprāta, lai jautātu – kāpēc lai mēs kaut ko tādu darītu tagad?”

Aptverot plašāku ainu,

klimata neitralitāte ir tehniski ekonomiska gaisa pils,

ERR paziņoja Partss. “Rodas tehnoloģijas, kas palīdz atrisināt problēmas, taču klimata problēmu primitivizēšana līdz šādam līmenim ir bezatbildīga, lai neteiktu, ka noziedzīga.”

Igaunijai tajā nevajadzētu iesaistīties – tomēr tas būšot grūti, jo šis ir Rietumu meinstrīms, teica poltiķis. “Mēs vienkārši nedrīkstam ļaut sev izskalot smadzenes. Tā mēs nonākam pie komandekonomikas, brīvību ierobežojumiem un maksimāli primitīviem risinājumiem.”

***

Juhans Parts ir bijušais Igaunijas premjerministrs (2003–2005), kurš šo amatu ieņēma pēc tam, kad 2003.gadā viņa vadībā izveidotā liberālereformistu partija Res Publica uzvarēja Igaunijas parlamenta – Valsts domes jeb Rīgikogu – vēlēšanās. Panākumu pamatā bija Partsa popularitāte, Valsts kontroliera amatā kritizējot valdību. Viņā un partijā tika saskatīta liela līdzība ar gadu iepriekš gūtajiem Einara Repšes un partijas Jaunais laiks panākumiem.

Vēlāk strādāja par ekonomikas un komunikāciju ministru (2007–2014), bija Eiropas Revīzijas palātas loceklis no 2016. līdz 2022.gadam.

Lasiet arī: Bijusī Igaunijas prezidente uzteic darbu “krievu gāzes” dēļ

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas