Zaļo nesaskaņas ar EK nonāk tiesā

Nevalstiskās organizācijas sākušas cīņu pret Briseles plānu arī kodolenerģiju un dabas gāzi nodevēt par ilgtspējīgu risinājumu, raksta Politico.

Astoņas Greenpeace organizācijas otrdien, 18.aprīlī, plāno iesniegt Eiropas Savienības tiesā prasību pret EK par tās lēmumu kodolenerģiju un dabas gāzi iedalīt ilgtspējīgas enerģijas kategorijā. Mērķis ir piesaistīt investoru līdzekļus pārejai uz zaļāku enerģiju. Vairākas organizācijas līdzīgu prasību iesniegs arī attiecībā uz dabas gāzi.

Greenpeace Vācijas nodaļas vadītāja Nina Treu (Nina Treu) sacīja: “Gāzes un kodolenerģijas iekļaušana šajā kategorijā padarīs taksonomiju pretēju tās mērķim.

Tā vietā, lai izvairītos no maldīgas zaļās politikas, tā ir kļuvusi par maldināšanas rīku.”

EK rosinātais likuma papildinājums, kas jau aizdedzis pamatīgu kritiku no investoru, dabas aizstāvju un atsevišķu dalībvalstu puses, stājās spēkā 1.janvārī. Prasības tiesā iesniegtas pēc tam, kad februārī ES noraidījas nevalstisko organizāciju prasību pārskatīt iemeslus, kādēļ šīs tehnoloģijas nokļuvušas sarakstā. Tagad organizācijas tiesai prasa anulēt EK atteikumu pārskatīt lēmumu.

Nevalstiskās organizācijas norāda, ka EK nav sekojusi zinātniskām metodēm, kad veidoja vērtējuma kritērijus kategorizēšanai. EK to noliedz.

Saskaņā ar taksonomijas noteikumiem, aktivitāte var tikt vērtējama kā ilgtspējīga tikai tad, ja tā balstās uz zinātniskiem kritērijiem. Organizācijas ClientEarth Briseles biroja vadītāja Anaisa Bertjē (Anaïs Berthier) sacīja: “Šajā gadījumā tā nav. Gluži otrādi. Zinātniskie pētījumi rāda, ka darbības, kas tiek veiktas, izmantojot fosilo gāzi, būtiski ietekmē klimatu.”

Bertjē norādīja, ka dabas gāzes ierindošana zaļās enerģijas kategorijā ir pretrunā ar ES Klimata likumu.

Ja prasības tiks apmierinātas, EK nāksies pārskatīt savu lēmumu. Tiesa nelems par to, vai dabas gāze un kodolenerģija ir ilgtspējīga. Bertjē sacīja, ka tiesas process varētu notikt nākamgad, un galējais spriedums, iespējams, varētu tikt pieņemts 2025.gadā.

Arī Austrija iesniegusi tiesā prasību pret EK par šo jautājumu.

Lasiet arī: EK ierosina reformēt ES elektroenerģijas tirgus modeli

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas