Zelenskis apmeklē Londonu; Lielbritānija sola apmācīt pilotus

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis devies uz Londonu, lai runātu par militāro palīdzību Ukrainai, tostarp ukraiņu pilotu apmācību, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Lielbritānijas premjerministra Riši Sunaka (Rishi Sunak) birojs ziņojis, ka Zelenskis uzrunās parlamentu un apmeklēs Ukrainas karavīrus, kuri šobrīd ir apmācībās Lielbritānijā. Premjerministra paziņojumā teikts: «Prezidenta Zelenska vizīte Lielbritānijā ir apliecinājums viņa valsts drosmei, apņēmībai un cīņas sparam, un apliecinājums nesalaužamai draudzībai divu valstu starpā.»

Sunaka vadītā valdība paziņojusi par papildus sankcijām pret Krieviju, kā arī plāno palielināt militārā atbalsta sniegšanu Kijivai. Ukrainas gaisa spēki un kājinieki pirmo reizi tiks iekļauti britu militāro apmācību programmā.

«Apmācības nodrošinās, lai piloti nākotnē spētu izmantot augsta līmeņa NATO standartiem atbilstošus iznīcinātājus,»

teikts paziņojumā. Tas, iespējams, norāda uz būtisku pavērsienu rietumu atbalstā. Līdz šim Ukrainas sabiedrotie ir atturējušies piešķirt kara postītajai valstij iznīcinātājus vai ieročus, kas var sasniegt mērķus Krievijā.

Tiek plānots, ka Zelenskis šonedēļ varētu arī apmeklēt Eiropas Savienības samitu, lai aicinātu pastiprināt atbalstu Ukrainai. Bloka līderi Briselē tiksies ceturtdien un piektdien, 9. un 10.februārī. Zelenskis ir oficiāli uzaicināts piedalīties, bet par viņa plāniem vēl nekas nav zināms.

Šis ir tikai otrais Zelenska brauciens uz ārvalstīm kopš kara sākuma 2022.gada februārī. Decembrī Ukrainas prezidents apmeklēja ASV.

Rietumvalstu līderi kopš gada sākuma ir palielinājuši apņemšanos palīdzēt Ukrainai, tostarp piegādājot tankus un citu bruņutehniku. Kijiva ir lūgusi arī tālas darbības raķetes un iznīcinātājus.

Pēc Ukrainas armijas panākumiem 2022.gada otrajā pusē Krievija šobrīd ir atguvusi vadību, uz fronti nogādājot tūkstošiem mobilizētu karavīru. Kijiva norāda, ka Krievija plāno pastiprināt uzbrukumus, un informējusi sabiedrotos, ka vienīgais veids, kā izbeigt karu, ir ar rietumu palīdzību padzīt Maskavas spēkus. ASV un Lielbritānija likušas noprast, ka atbalstīs Ukrainu citos veidos, bet nepiešķirs iznīcinātājus. Savukārt citas valstis norādījušas, ka varētu Kijivai nodot arī savas lidmašīnas, tādējādi atstājot iespēju visu rietumu sabiedroto kopīgam pozitīvam lēmumam.

Lasiet arī: Drošības eksperts: Krievijas nākamais uzbrukums jau notiek

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas