Zelenskis: Arābu valstis piever acis uz karu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norādījis, ka arābu valstu līderi piever acis uz Kreivijas agresiju un tās sākto karu, raksta raidorganizācija BBC.

Zelenskis piektdien, 19.maijā, Saūda Arābijā piedalījās Arābu līgas samitā. No visām līgas dalībniecēm tikai Sīrija ir atklāti atbalstījusi Krieviju. Citas savukārt centušās saglabāt labas attiecības ar Maskavu, un Ukrainas prezidents norādīja, ka atsevišķām valstīm vajadzētu izvērtēt savas saites ar Krieviju. Viņš sacīja:

“Diemžēl pasaulē un šeit, starp jums, ir valstis, kas izliekas neredzam karagūstekņu būrus un nelikumīgo aneksiju.

Esmu šeit, lai ikviens var saprast, ka neatkarīgi no Krievijas ietekmes spēka, ir jābūt neatkarībai.”

Zelenskis tikšanās dalībniekiem atgādināja, ka viņa valsts šobrīd aizstāv sevi pret kolonistiem un imperiālistiem, tādejādi atgādinot arābu valstīm par to vēsturisko pieredzi.

Saūda Arābija cenšas balansēt uz naža asmens – no vienas puses, tā atbalsta ANO rezolūciju par Krievijas armijas izvešanu no Ukrainas teritorijas, un apsolījusi humāno palīdzību Ukrainai 400 miljonu dolāru apmērā.

No otras puses, Saūda Arābija nav pievienojusies sankcijām pret Krieviju, un mēģina ieturēt neitrālu pozīciju.

Sīrijas, kas tikai nesen no jauna uzņemta Arābu līgā, līderis Bašars al Asads (Bashar al-Assad) samitā sacīta, ka šī reģionam esot lieliska vēsturiska iespēja sevi pārveidot bez ārvalstu iejaukšanās.

Zelenskis arī minēja Irānu, kas gan nav Arābu līgas dalībvalsts, un vainoja to lidrobotu piegādēs Krievijai. Irāna noliedz militārā aprīkojuma piegādi agresoram.

No Saūda Arābijas Zelenskis svētdien, 21.maijā, dosies uz G7 samitu Japānā. Tur viņš piedalīsies G7 valstu līderu sapulcēs, un ieplānota arī divpusēja tikšanās ar Japānas premjerministru. Samits tika atklāts piektdien, 19.maijā, un valstis jau paziņojušas par papildus sankcijām pret Krieviju.

Lasiet arī: Lielbritānija aizliegs dimantu importu no Krievijas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas