Zelenskis ierodas Briselē negaidītā vizītē pirms NATO sanāksmes

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien, 11.oktobrī, apmeklēja NATO militārās alianses štābu Briselē, lai sarūpētu vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu, artilērijas un munīcijas, kas palīdzētu Ukrainai pārdzīvot kārtējo kara vadīto ziemu, vēsta Reuters.

Ukrainas prezidents Zelenskis uzsvēra, ka gaidāmā ziema ir liels izaicinājums Ukrainai. “Mēs gatavojamies, esam gatavi. Mums ir nepieciešams atbalsts no līderu puses,” viņš sacīja žurnālistiem pirms tikšanās ar aizsardzības ministriem no NATO un citām valstīm, kas sniedz militāro palīdzību Ukrainai.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) pauda bažas par to, ka Krievija varētu izmantot ziemu kā kara ieroci, vēršoties pret Ukrainas enerģētikas infrastruktūru. Viņš uzsvēra, ka ir nepieciešamas modernas un uzlabotas pretgaisa aizsardzības spējas, lai novērstu šādas darbības.

Aizsardzības ministru sanāksmē Zelenskis uzsvēra, cik svarīgi ir uzvarēt “ziemas cīņā pret teroru” un pauda pārliecību par Ukrainas spēju gūt panākumus šajā cīņā.

Atkārtoti apliecinot Rietumu apņemšanos atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin)

paziņoja par jaunu 200 miljonu ASV dolāru aizsardzības paketi Ukrainai,

tostarp pretgaisa aizsardzības munīciju un ieročiem, lai cīnītos pret Krievijas droniem. Vācija paziņoja par “ziemas paketi” 1 miljarda eiro vērtībā, kā arī Dānija un Beļģija solīja par F-16 iznīcinātāju piegādi.

Vēlāk Zelenskim ir paredzēta tikšanās ar Beļģijas premjerministru Aleksandru de Kroo (Alexander De Croo), lai apspriestu priekšlikumus par iesaldēto Krievijas aktīvu izmantošanu, lai palīdzētu Ukrainai.

Divu dienu sanāksmē ministri risinās jautājumus, kas attiecas ne tikai uz konfliktu Ukrainā, bet arī par zemūdens gāzesvada un telekomunikāciju kabeļa, kas savieno NATO dalībvalstis Somiju un Igauniju, bojājumiem.

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants ceturtdien ar videokonferences starpniecību piedalīsies ministru sanāksmē, lai apspriestu Hamas nedēļas nogales uzbrukumu un tā sekas.

Lasiet arī: Izraēla rīkojas pretēji starptautiskajām tiesībām, saka Žuzeps Borels

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas