Izraēla rīkojas pretēji starptautiskajām tiesībām, saka Žuzeps Borels

Eiropas Savienības (ES) augstākais diplomāts otrdien, 10.oktobrī, sacīja, ka Izraēla ar savām darbībām Gazā, iespējams, jau ir pārkāpusi starptautiskās tiesības, un uzsvēra, ka ES ir jāturpina finansēt Palestīniešu pašpārvaldi pēc sestdien notikušā Hamas uzbrukuma Izraēlai, vēsta Politico.

Pēc īpaši sasauktās ES ārlietu ministru virtuālās sanāksmes Žuzeps Borels (Josep Borrell) sacīja:

“Tiesības uz pašaizsardzību ir jāīsteno saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.”

Viņš kritizēja Izraēlu par darbībām, kuras, ANO atzinusi, ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, tostarp par to, ka civiliedzīvotājiem tiek atslēgti tādi būtiski pakalpojumi kā ūdens, elektrība un pārtika. Viņš arī nosodīja Hamas par “barbariskiem un teroristiskiem uzbrukumiem” un pauda bažas par palestīniešu tautas ciešanām.

Borels arī pievērsās nesenajai diskusijai Eiropas Komisijā (EK), kad tā bija spiesta atsaukt ungāru komisāra Olivēra Vārhelija (Olivér Várhelyi) paziņojumu par ES nodomu samazināt Palestīnai sniegto palīdzību, tā vietā tiekot uzsākta pārskatīšana. Viņš uzsvēris, ka ir jāturpina finansēt Palestīniešu pašpārvaldi, jo īpaši šajā kritiskajā situācijā, piebilstot, ka palīdzības atsaukšana būtu “dāvana” Hamas. Viņš piebilda, ka, ņemot vērā pieaugošo upuru skaitu un smago humanitāro situāciju Gazā,

ir nepieciešams lielāks, nevis mazāks atbalsts.

Borela izteikumi ir pretstatā Vašingtonas nostājai, kur Džo Baidena (Joe Biden) administrācija atturējās kritizēt Izraēlas rīcību Gazā. Borela komentāri ir visstingrākais ES augsta ranga amatpersonas nosodījums Izraēlas uzbrukumiem Gazā.

Lai gan ES diplomāta komentāri saskan ar iepriekšējiem ES paziņojumiem, kuros ES iestājās par starptautisko tiesību ievērošanu, tomēr nesenā Hamas uzbrukuma Izraēlai smagums ir izraisījis aicinājumus ES paust lielāku solidaritāti ar Izraēlu.

Neskatoties uz uzaicinājumu, Izraēlas un Palestīnas pārstāvji sanāksmē nepiedalījās.

Lasiet arī: Izraēla pēc nakts gaisa triecieniem nostiprina Gazas robežu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas