Zelenskis kritizē Šolca skaidrojumu, kāpēc viņš nesūta “Taurus”

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis asi kritizēja Vācijas kancleru Olafu Šolcu (Olaf Scholz) par atteikšanos piegādāt Kijivai vācu ražotās raķetes “Taurus”, un izteica pieņēmumu, ka nevēlēšanās pamatā ir viņa vēlme paturēt šos ieročus Berlīnes aizsardzībai pret draudiem no Krievijas, trešdien, 10.aprīlī, ziņo Politico.

Zelenskis par raķetēm “Taurus” intervijā sacīja, ka kanclers Šolcs uzskata, ka, tā kā Vācija nav kodolvalsts, raķetes “Taurus” ir Vācijas spēcīgākais ierocis.

“Viņš man nodeva vēstījumu, ka viņš nevar atstāt savu valsti bez tik spēcīga ieroča,” sacīja Zelenskis.

Vācijas valdība pauž atšķirīgu nostāju par to, kādēļ tā ir iebildusi pret raķešu “Taurus” nosūtīšanu Ukrainai, norādot uz bažām, ka šāda rīcība

varētu saasināt konfliktu un, iespējams, iesaistīt Vāciju tiešā konfrontācijā ar Krieviju.

Ukraiņi vēlas Vācijas raķetes “Taurus”, kuru darbības rādiuss ir aptuveni 500 km, lai uzbruktu mērķiem dziļi aiz frontes līnijām.

Zelenska piezīmes, ja Šolcs pareizi saprasts, liek domāt, ka kancleram varētu būt kāds neizpausts iemesls raķešu nesūtīšanai vai arī tas bijis skaidrojums, ko viņam, iespējams,  bijis visērtāk sniegt Zelenskim.

Zelenskis sacīja, ka Šolcs raķetes “Taurus” uzskata par atvairīšanas līdzekli kodoluzbrukuma gadījumā, prezidentam piebilstot, ka nesaskata tajā loģiku.

“Nekādas raķetes,” viņš sacīja, “nepasargās nevienu cilvēku no kodoluzbrukuma, ja, nedod Dievs, sāksies kodolkarš.”

Tomēr Šolcs Vācijas sabiedrībai ir piedāvājis pavisam citus argumentus, attēlojot sevi kā līderi, kurš var sniegt palīdzību Ukrainai, neriskējot ar plašāku konfliktu. Daži politiķi viņa partijā par šādu pieeju viņu ir dēvējuši par “miera kancleru”.

“Ir robeža, kuru es kā kanclers nevēlos pārkāpt,” Šolcs sacīja martā. “Man ir pienākums nepieļaut Vācijas iesaistīšanos šajā karā.”

Šolcs arī uzskata, ka raķešu izvietošana radītu nepieciešamību nosūtīt Vācijas karaspēku uz Ukrainu, lai palīdzētu tās vadīt, taču šādam viedoklim nepiekrīt militārie līderi.

Intervijā Zelenskis kritizēja gan Vācijas nevēlēšanos sūtīt raķetes, gan ASV vilcināšanos atļaut Ukrainas spēkiem izmantot F-16 un ATACMS raķetes.

Viņš pauda neizpratni par partneru loģiku, liedzot Ukrainas izdzīvošanai nepieciešamus ieročus, uzsverot situācijas steidzamību.

Lasiet arī: ASV pārdos Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas HAWK atjaunošanai nepieciešamo aprīkojumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas