Zelenskis noraida Orbāna globālo “miera misiju”

Prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien, 8.jūlijām preses konferencē ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku (Donald Tusk) Varšavā, kur viņi parakstīja drošības paktu, sacīja, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns nevar būt starpnieks starp Krieviju un Ukrainu, lai izbeigtu 28 mēnešus ilgušo karu, jo šo uzdevumu varētu uzņemties tikai tādas pasaules lielvaras kā Ķīna, ASV vai Eiropas Savienība (ES), ziņo “Reuters”.

Orbāns pagājušajā nedēļā apmeklēja Kijivu un Maskavu, lai apspriestos, un pirmdien tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, raksturojot savu negaidīto braucienu uz Pekinu kā “miera misijas” trešo posmu.

Pasaules līderiem gatavojoties NATO samitam, kas otrdien sāksies Vašingtonā, Zelenskis sacīja, ka tikai valstis ar spēcīgu ekonomiku, no kuras Putins ir atkarīgs, vai valstis, kuru bruņotie spēki ir spēcīgāki par Krievijas varētu uzņemties starpniecības uzdevumu.

“Vai pasaulē ir daudz šādu valstu? Nav daudz. Es uzskatu, ka ASV un Ķīna ir šādas valstis. Un ES, nevis viena valsts, bet visa ES. Lūk, šāda patiešām varētu būt starpnieka misija,” sacīja Zelenskis.

Zelenskis sacīja, ka Orbāna tikšanās ar Putinu, kas izraisīja ES nosodījumu, nebija saskaņotas ar Kijivu.

“Pat ja (Putins) tiekas ar kādu konkrētu valsti, tas nenozīmē, ka viņš vēlas izbeigt karu,” viņš sacīja.

Kijiva joprojām esot atvērta citu valstu priekšlikumiem par to, kā izstrādāt ceļu uz mieru, taču tiem būtu jāsaskan ar Ukrainas redzējumu, it īpaši ar desmit punktu miera plānu, piebilda Zelenskis.

Ukraina šogad plāno rīkot otro starptautisko samitu, lai apspriestu savus miera priekšlikumus, Ķīnai nepiedaloties pirmajā tikšanās reizē jūnijā. Ķīna, kas sadarbojas ar Maskavu, ir virzījusi kopā ar Brazīliju izstrādāto sešu punktu miera plānu, ierosinot starptautisku miera konferenci “piemērotā laikā” un aicinot tajā piedalīties gan Ukrainu, gan Krieviju.

Lasiet arī: VIDEO | Krievijas dienas uzbrukumā nogalināti vismaz 23 cilvēki, trāpīts bērnu slimnīcai Kijivā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas