Ziņas par Bahmutu joprojām pretrunīgas

Krievijas spēki kārtējo reizi paziņojuši, ka pilnībā ieņēmuši nopostīto Bahmutu, tikmēr Ukraina informējusi, ka tās armija virzās uz priekšu, lai aplenktu krievus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Krievija 20.maijā ziņoja, ka pilnībā ieņēmusi Bahmutu, kas nozīmētu vairāk nekā gadu ilgā kara garākās un asiņainākās kaujas noslēgumu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins slavējis regulāro armiju un algotņus Vāgnera grupu. Tomēr svētdien, 21.maijā, Ukrainas armijas vadība norādījusi, ka tās spēki joprojām kontrolē nelielu Bahmutas daļu, kas varētu ļaut no jauna ieiet pilsētā, kad situācija mainīsies. Ukrainas sauszemes spēku komandieris, ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis paziņojumā saziņas lietotnē Telegram informēja, ka

ukraiņi pietuvojušies krievu pozīcijām piepilsētās, un cenšas taktiski aplenkt pilsētu.

Pēdējās diennakts laikā Krievija nav atslābinājusi uzbrukumus Bahmutai, apšaudot gan pilsētu, gan Ivanivškes ciematu tās rietumu pusē.

21.maija vakarā Vāgnera grupas īpašnieks Jevgēņijs Prigožins Telegram audioziņā sacīja, ka viņa grupējuma darbs pilsētā ir pabeigts, un tas plāno tuvākajās dienās atstāt Bahmutu. “Vāgnera grupa šodien nav pārņēmusi jaunu teritoriju. Mēs izdarījām visu, ko bijām solījuši, līdz pat pēdējam centimetram. Mēs nodosim savas pozīcijas Aizsardzības ministrijai un 25.maijā pametīsim konflikta zonu.”

Saskaņā ar militāro ekspertu teikto, Bahmutai nav stratēģiskas nozīmes, savukārt Maskava apgalvo, ka tās ieņemšanas sagādātu atspēriena punktu tālākiem uzbrukumiem.

Ukrainai pēdējās nedēļas laikā izdevies gūt panākumus, un Krievija atzinusi, ka atsevišķās vietās tās karavīri atkāpušies. Kijiva informējusi, ka tās mērķis bija

aizvilkt krievus no citiem frontes līnijas punktiem, izraisīt smagus zaudējumus

un vājināt okupantu aizsargspējas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 21.maijā bija ieradies uz G7 samitu Japānā, un pielīdzināja ainas, kas šobrīd paveras pilsētā, skatam uz Hirosimu pēc atombumbas sprādziena. “Es teikšu atklāti – nopostītās Hirosimas fotogrāfijas atgādina Bahmutu un citas līdzīgas vietas. Nekas nav izdzīvojis, visas ēkas ir iznīcinātas,” sacīja Zelenskis un piebilda, ka Krievijas nav ieņēmusi Bahmutu.

G7 samita dalībnieki atkārtoja, ka neatkāpsies no Ukrainas atbalstīšanas. Zelenskis Hirosimā tikās arī ar ASV prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden) un pēc tam norādīja, ka ir drošs – Ukraina saņems iznīcinātājus F-16 no rietumvalstīm. Baidens norādīja, ka modernie iznīcinātāji ne tikai palīdzētu Ukrainai saistībā ar Bahmutas atgūšanu, bet arī būtu ļoti nozīmīgi turpmākajā notikumu attīstībā.

Lasiet arī: Zelenskis: Arābu valstis piever acis uz karu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas