Ziņojums: LGBTIQ cilvēki ES tiek diskriminēti mazāk, taču saskaras ar lielāku vardarbību

Otrdien, 14.maijā, publicētajā plašajā ziņojumā Eiropas Savienībā (ES) Pamattiesību aģentūra (FRA) norādīja, ka lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu, interseksuāļu un kvīru (LGBTIQ) kopienas cilvēki ES tiek mazāk diskriminēti, bet biežāk nekā pirms trim gadiem tiek pakļauti fiziskiem vai seksuāliem uzbrukumiem, vēsta “Reuters”.

Tiešsaistes aptaujā, kas veikta no 2023.gada jūnija līdz augustam piedalījās vairāk nekā 100 000 personu, kuras pieder LGBTIQ kopienai.

“Tagad Eiropā arvien vairāk LGBTIQ cilvēku ir atklāti par to, kas viņi ir. Tajā pašā laikā viņi saskaras ar lielāku vardarbību, aizskaršanu un mobingu nekā agrāk,” teikts Vīnē bāzētās aģentūras paziņojumā.

Dati, kas izmantoti, lai veiktu salīdzinājumu starp aptaujām, liecina, ka to respondentu īpatsvars 27 ES dalībvalstīs, kuri ziņoja, ka piecu gadu laikā pirms aptaujas ir piedzīvojuši fizisku vai seksuālu vardarbību tikai tāpēc, ka ir LGBTIQ, ir pieaudzis no 11% iepriekšējā aptaujā līdz 14% šajā.

ES valstis ar sliktākajiem rādītājiem bija Bulgārija (18%) un Latvija (17%).

Aptuveni 36% respondentu ES ziņoja, ka gadu pirms jaunākās aptaujas ir izjutuši diskrimināciju vismaz vienā savas dzīves jomā, jo viņi ir LGBTIQ (iepriekšējā aptaujā šis rādītājs bija 42%).

Valstis ar visaugstākajiem rādītājiem bija Bulgārija un Kipra – abās 48%. Personas, kuras visvairāk ziņoja, ka jūtas diskriminētas, bija interseksuāļi (61%) un transpersonas (54%), kas bija arī vienīgās kategorijas, kurās šis rādītājs pārsniedza 50%.

Minētās dzīves jomas ietvēra darbu, izglītību, veselības aprūpi, saskarsmē ar valsts iestādēm, kā arī uzturēšanos veikalos, restorānos, bāros un naktsklubos.

Aptaujā tika iekļautas arī ES kandidātvalstis Albānija, Ziemeļmaķedonija un Serbija.

“Būt atklātam LGBTIQ Eiropā nevajadzētu būt cīņai. Lai gan mēs redzam progresa pazīmes, mobings, aizskaršana un vardarbība joprojām ir pastāvīgs drauds,” paziņojumā sacīja FRA vadītājs.

Lasiet vairāk: Aptauja: daudzās valstīs vēlētāji apšauba demokrātiju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas