Žurnāls “tur aizdomās” VID par sadarbošanos ar Krievijas specdienestiem

Forbes Magazine izdevēja Latvijā Katrīna Iļjinska savā kontā sociālajā vietnē Twitter “iemetusi ēsmu” lasītājiem attiecībā uz nākamo žurnāla numuru, testa veidā uzdodot sekotājiem jautājumu – kā būtu, ja izrādītos, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) IT sistēmas pārvalda kompānija, kam vienā vai otrā veidā ir saistība ar Krieviju.

Iļjinska sekotājiem devusi vairākus atbilžu variantus: kompānija “reģistrēta Bermudā un PLG neatklāj”; “to ietekmē libānietis ar Krievijas pilsonību”; “tās līdzīpašnieks Krieviju ir saucis par Māti”.

Publicētais “tvīts” izcēlis karstas diskusijas starp Twitter lietotājiem –

daži uzdevuši jautājumu, vai Iļjinskas paustais “nav tikai viņas fantāzijas auglis”, citi norāda, ka, ja tā ir taisnība, “tad VID un šī IT kompānija ir jāsauc pie atbildības”.

Twitter lietotājs Moše Elons Šekelenskis ir “gatavs derēt”, ka visticamāk neviens par to neatbildēs. Šekelenskis arī jautā Satversmes Aizsardzības birojam (SAB) un drošības dienestam, vai tiešām par šādiem pārkāpumiem nepienākas cietumsods. Viņš jautā, ja reiz “visi klusē, tad maz drošības iestādēm var uzticēties? Kā tas vispār ir bijis iespējams? KĀ?”

Viens Twitter lietotājs jautā, vai drošības dienestam nebūtu jāpārbauda patiesā labuma guvējus, pirms dod pielaidi pie datu bāzēm “uzņēmumiem ar aizdomīgiem sakariem”, savukārt cits spriež, ka par šādu nolaidību “drošībniekiem un VID vadībai būtu jāsēž aiz restēm”.

Atbildot uz komentētāju sašutumu, VID pārstāvji norāda, ka “pakalpumu sniedzējus izvēloties atbilstoši Latvijas tiesību aktos minētajam” un “VID neslēdz līgumus ar uzņēmumiem, kam nav zināmi patiesā labuma guvēji vai kas ir reģistrēti ofšoros”.

Advokāts Jānis Tiesnieks ironizē, ka “satraukumam nav pamata, jo pat VID apmeklētāji var brīvi atnākt ar savu zibatmiņu un netraucēti pieslēgt to datoram”.

Savukārt polittehnologs Jurģis Liepnieks spriež, ka “Jaunzemes vadībā Krievijas specdienestiem ir 100% piekļuve VID datiem”. Tāpat Liepnieks skaidro, ka “Jaunzeme par savu amatu var nesatraukties, kamēr viņa garantē pasūtījuma galda pastāvēšanu un viņas “jumts” ir Ašeradens”.

Arī daži citi Iļjinskas Twitter sekotāji uzsver, ka, visticamākais, ja arī tā ir taisnība, viss tiks paslaucīts zem paklāja.

Kaspars Grieķeris ironizē, ka “viss ir izdomājums un VID ir labākā un godīgākā organizācija ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē”.

Twitter lietotājs Svētais Vazelīns cer, ka rakstā būs pieminēts Vienotības un Jaunās Vienotības “labākais draugs” Valdis Lokenbahs.

 

Kristaps Caune norāda, ka tā nebūtu pirmā reize, kad kāda valsts institūcija pieķerta sadarbojamies ar Krieviju.

Reaģējot uz pēdējo dienu laikā izcēlušos “sociālo tīklu vētru” ap iespējamu VID datu noplūdi uz Krieviju, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) aicinājis drošības iestādes veikt pārbaudi par iespējamu VID informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu ārējo ietekmējamību.

“Ņemot vērā, ka tā ir valsts kritiskā infrastruktūra, kas ietekmē visu Latvijas uzņēmēju un indivīdu ekonomisko darbību, nav pieļaujama tās iespējamā kompromitēšana,” uzskata Ašeradens.

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize, kad mediji ir “izrakuši aizdomīgus VID kontaktus”. Aizvadītā gada beigās žurnāls IR rakstīja, ka Īrijā reģistrētai firmai piederošais Emergn jau gadiem tiek izraudzīts par galveno VID informācijas sistēmu nodrošinātāju, tādējādi uzņēmumam šajā laikā ticis ievērojams valsts budžeta kumoss: 16 gados tas uzvarējis 52 VID izsludinātajos iepirkumos un tā ieguvis vairāk nekā ceturtdaļu jeb 96,9 miljonus eiro no visas dienesta iepirkumu naudas šajā periodā.

Savukārt Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) apkopotie dati liecina, ka pēdējo 20 gadu laikā šis uzņēmumsi ir uzvarējis 37 VID konkursos.

VID pārstāvji skaidro, ka veicamā darba apjoma dēļ konkursos nepiesakās daudz pretendentu, piemēram, konkursā par maksājumu administrēšanas informācijas sistēmas izstrādi, ieviešanu un uzturēšanu pieteicās tikai divi.

Lursoft informācija liecina, ka AS Emergn vienīgais īpašnieks ir Īrijā reģistrētā firma Emergn Global Holdings Limited. Tās patiesais labuma guvējs ir ASV pilsonis Aleksandrs Adamopuls.

VID skaidro, ka pirms līguma noslēgšanas ar Emergn VID iepirkuma komisijas locekļi pārliecinājās, ka uzņēmuma amatpersonām, to skaitā Adamopulam, nav sodāmības, un pret tiem nav vērstu sankciju.

Neskatoties uz to, IUB pēdējā laikā vairākkārt norādījis uz riskiem iepirkuma procedūrā – pusotra gada laikā sešus Emergn uzvarētos VID iepirkumus iestāde marķējusi ar sarkanu karogu, norādot uz mazu pretendentu skaitu konkursā, vēsta IR.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas