ZVA brīdina nelietot antibiotikas pret vīrusiem

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) savā paziņojumā sabiedrībai vēsta, ka Latvijā regulāri tiek veiktas antibiotiku piegādes, un tās ir plānotas arī turpmāk. Sagaidāms, ka tuvāko nedēļu un mēnešu laikā farmācijas uzņēmumi palielinās antibiotiku piegādes, nodrošinās papildu piegādes un palielinās ražošanas jaudu.

Iestāde atgādina, ka antibiotikas drīkst lietot tikai bakteriālu infekciju ārstēšanai. Tās nav paredzētas vīrusu izraisītu infekciju ārstēšanai. Tas nozīmē, ka antibiotikas nepalīdz un

tās nedrīkst lietot gripas un saaukstēšanās gadījumā, jo šīs slimības radījuši vīrusi.

ZVA skaidro, ka patlaban antibiotiku pieejamību risina visas Eiropas Savienības (ES) mērogā un iestādes speciālisti darbojoties Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) izpildgrupā, kas ir «pārrunājusi līdz šim paveikto un vienojusies par nākamajiem soļiem Eiropas Savienības vienotajā rīcībā saistībā ar antibiotiku pieejamību». Tāpat ZVA ieskatā  šobrīd vairākās ES dalībvalstīs, tai skaitā Latvijā, «ir vērojamas pozitīvas pieejamības tendences».

ES iestādes izmantojušas iespējas palielināt zāļu piegādi, lai nodrošinātu dalībvalstu tūlītējās vajadzības. Arī ZVA izsniegusi nereģistrētu zāļu izplatīšanas atļaujas, paralēlā importa atļaujas un atļāvusi piegādāt zāles citas valsts tirgum paredzētā iepakojumā. Sadarbību visas ES mērogā turpināsies visa šī gada garumā, lai izvairītos no  piedzīvotās situācijas atkārtošanās nākamajā ziemas sezonā, sola ZVA.

Iestāde prognozē, ka tāpt drīzumā ES dalībvalstīs varētu pāriet arī «inficēšanās gadījumu skaita augstākais punkts», līdz ar to samazināsies lielais pieprasījums pēc antibiotikām un situācija ar šo zāļu pieejamību ES būs stabilizējusies. Tāpēc ārstiem ir būtiski izvērtēt, kuros gadījumos ir nepieciešams izrakstīt antibiotikas, norāda ZVA. 

ZVA vērš uzmanību, ka ir ļoti svarīgi antibiotikas lietot piesardzīgi un saskaņā ar ārsta norādījumiem, lai saglabātu to efektivitāti un izvairītos no stāvokļa, kad antibiotikas nepalīdz, jo slimību ierosinājušās baktērijas kļuvušas nejūtīgas jeb rezistentas pret tām.

Lasiet arī:Pieprasa ierobežot medikamentu eksportu 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas