Zviedrija un Latvija oficiāli kandidē ziemas olimpiskajām spēlēm 2030.gadā

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) informē, ka tā kopā ar Zviedrijas Olimpiskā komiteju (ZOK) otrdien, 21.novembrī, piedalījās Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) organizētajā attālinātajā sēdē, kurā tika pieteikta un prezentēta organizāciju kandidatūru ziemas olimpiskajām spēlēm 2030.gadā.

Zviedrija ir uzrunājusi Latviju kā partneri spēļu uzņemšanai – ar nolūku izmantot Siguldas ledus trasi kamaniņu sporta, bobsleja un skeletona sacensībām. Olimpisko spēļu mājvieta būtu Stokholma, tāpat sacensības notiktu arī Estešundā, Fālunā, Orē un Sēderteljē. LOK ir saņēmusi Rīgas un Siguldas pašvaldību apstiprinājumus iesaistīties ziemas olimpisko spēļu organizēšanā, kā arī sportistu un līdzjutēju uzņemšanā.

Stundu ilgā prezentācijā, kurā LOK pārstāvēja ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks, ZOK iepazīstināja SOK ar vīziju par olimpisko spēļu norisi un LOK kā sadarbības partneri. Tika prezentēts pirmreizējais sporta veidu sadalījums iesaistītajās pašvaldībās un sporta bāzēs.

Neskatoties uz iepriekš minēto, galvenais nosacījums, lai kandidatūras pieteikums tiktu uzskatīts kā pilnvērtīgs un konkurētspējīgs, tas līdz 2024.gada marta beigām

ir jāpapildina ar garantiju no Zviedrijas valdības.

Jau tika ziņots, ka Stokholmas pilsētas dome sola finansiālās garantijas Zviedrijas kandidēšanai uz 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu. “Sniedzot pašvaldības garantiju, mūsu vēstījums ir, ka šis pasākums jāorganizē veidā, kas ir ilgtspējīgs klimata, ekonomiskajos un sociālajos aspektos,” paziņojums citē Stokholmas domes vadītāju Kārinu Vangordu (Karin Björnsdotter Wanngård). 

Kā atzīmēja Lejnieks, zviedriem jāveic savs mājas darbs, savukārt Latvijas pusei kopā ar Siguldas kamaniņu un bobsleja trases uzturētājiem jāstrādā pie finanšu aprēķiniem, lai iespējami precīzi noteiktu, kāds ir nepieciešams ieguldījums, lai trase atbilstu tehniskajām prasībām olimpisko spēļu norisei.

Iepriekš novembrī par savu kandidatūru oficiāli paziņoja Francija, kas 2030.gada olimpiskās spēles plāno uzņemt Alpu reģionos. Šveice par savas kandidatūras izvirzīšanu lems mēneša beigās. Tāpat iespējama arī Soltleiksitijas kandidēšana – taču amerikāņi, visticamāk, izvēlēsies pretendēt uz 2034.gada spēļu rīkošanu.

SOK valde var nosaukt neierobežotu skaitu kandidātu, kuri varēs iesniegt savus piedāvājumus līdz nākamā gada februāra beigām un garantijas – līdz marta beigām. Galīgais balsojums tiek plānots 2024.gada jūlijā.

[BNN piebilde. Skeletona treneris un ilggadējais Siguldas ledus trases vadītājs Dainis Dukurs publiski iebilda pret Latvijas dalību šajās spēlēs kā “tuvredzīgu soli”: bobslejs un skeletons strauji zaudējot pozīcijas ziemas sporta veidu saimē un pat var tikt izsvītroti no olimpiskās programmas.]

Lasiet arī: Iesaiste 2030.gada ziemas olimpiādē Latvijai maksātu 58 miljonus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas