2024.gads varētu būt pasaulē karstākais gads, jūnijam laužot rekordus

Eiropas Savienības “Copernicus” Klimata pārmaiņu dienests (C3S) pirmdien, 8.jūlijā, paziņoja, ka pagājušais mēnesis bija visu laiku karstākais jūnijs, turpinot ārkārtīgi augsto temperatūru sēriju, kas, pēc dažu zinātnieku domām, liecina, ka 2024.gads var kļūt par pasaulē karstāko gadu, ziņo “Reuters”.

Ikmēneša ziņojumā teikts, ka kopš 2023.gada jūnija katrs mēnesis – 13 mēnešus pēc kārtas – ir bijis karstākais mēnesis uz planētas kopš novērojumu sākuma, salīdzinot ar to pašu mēnesi iepriekšējos gados.

Zinātnieki norāda, ka 2024.gads varētu pārspēt 2023.gadu karstuma ziņā, pateicoties cilvēku izraisītajām klimata pārmaiņu un “El Ninjo” laikapstākļu kombinācijai, liecina jaunākie dati.

Zeks Hausfaters (Zeke Hausfather) zinātnieks no “Berkeley Earth” lēš, ka pastāv 95% varbūtība, ka 2024.gads pārsniegs līdzšinējos temperatūras rekordus kopš globālās virsmas temperatūras mērījumu sākšanas pagājušā gadsimta vidū.

2024.gadā klimata pārmaiņas ir izraisījušas smagas sekas visā pasaulē, tostarp vairāk nekā 1 000 ar karstumu saistītu nāves gadījumu hādža svētceļojuma laikā, kā arī nepieredzēti ilgs karstuma vilnis Ņūdeli un Grieķijā ir izraisījis daudzus nāves gadījumus iedzīvotāju un tūristu vidū.

Arī klimata zinātniece Frīderika Oto (Friederike Otto) no Londonas Imperiālās koledžas sacīja, ka pastāv “liela iespēja”, ka 2024.gads kļūs par visu laiku karstāko gadu.

Viņa uzsvēra tādu dabas parādību kā “El Ninjo” ietekmi uz globālās temperatūras celšanos, piebilstot, ka “mēs nevaram apturēt “El Ninjo”, bet mēs varam apturēt naftas, gāzes un ogļu dedzināšanu”, jo cilvēka izraisītās siltumnīcefekta gāzu emisijas joprojām ir galvenais klimata pārmaiņu cēlonis.

Neraugoties uz solījumiem ierobežot globālo sasilšanu, valstīm līdz šim nav izdevies kopīgiem spēkiem samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, kas gadu desmitiem ir veicinājis temperatūras paaugstināšanos.

Saskaņā ar C3S datiem 12 mēnešu laikā līdz jūnijam pasaules vidējā temperatūra sasniedza augstāko reģistrēto līmeni jebkurā salīdzināmā periodā, pārsniedzot pirmsindustriālā laikmeta temperatūru par 1,64°C.

Lasiet arī: Nedēļa sākas ar siltākiem un sausākiem laikapstākļiem

Lasiet arī: Sākoties vasarai, ekstrēmais karstums nogalina simtiem cilvēku, vēl miljoniem tveicē pārkarst

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas