Sākoties vasarai, ekstrēmais karstums nogalina simtiem cilvēku, vēl miljoniem tveicē pārkarst

Ziemeļu puslodē iestājoties pirmajai vasaras dienai, četros kontinentos plosās nāvējoši karstuma viļņi, kas, iespējams, pārsniegs klimata pārmaiņu izraisītos pagājušā gada karstuma rekordus, kas bija siltākais 2 000 gadu laikā. Pēdējās dienās Āzijā un Eiropā novērotās ekstrēmās temperatūras, iespējams, prasījušas simtiem cilvēku dzīvību un Saūda Arābijā, kā ziņots, vairāk nekā 51°C karstumā ir gājuši bojā simtiem musulmaņu svētceļojumā jeb Hādžā uz Meku, 20.jūnijā, vēsta “Reuters”.

Ceturtdien tika ziņots, ka svētceļojuma laikā vismaz 530 ēģiptieši ir gājuši bojā. Vēl 40 cilvēki joprojām ir pazuduši bez vēsts.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes Zemes novērošanas centra datiem arī Vidusjūras reģiona valstis kārtējo nedēļu saskaras ar lielu karstumu, kas izraisījis mežu ugunsgrēkus no Portugāles līdz Grieķijai un Alžīrijai Āfrikā.

Eiropā Serbijā šonedēļ Ziemeļāfrikas vēju dēļ temperatūras svārstījās ap 40°C, līdz ar to tika izsludināts sarkanais brīdinājums un veselības aizsardzības ieteikumi. Belgradas neatliekamās palīdzības dienests paziņojis, ka ārsti šonedēļ ārstējuši 109 cilvēkus ar sirds un hroniskām saslimšanām. Arī kaimiņvalstī Melnkalnē veselības aizsardzības iestādes brīdināja cilvēkus neuzturēties saulē līdz vēlai pēcpusdienai,

Eiropā šogad karstuma dēļ ir palielinājies tūristu nāves gadījumu skaits,

tostarp Grieķijā, kur temperatūras mēneša sākumā paaugstinājās virs 40°C, nesen tika atrasts miris 55 gadus vecs amerikānis, kas ir trešais šāds gadījums nedēļas laikā, tūristiem augstās temperatūrās ejot pastaigās.

ASV austrumos karstuma kupols – parādība, kas rodas, kad spēcīga augsta spiediena sistēma iesloga karstu gaisu virs reģiona, neļaujot ieplūst vēsam gaisam un izraisot augstu gaisa temperatūru pie zemes – jau četras dienas ir izraisījis ekstremālas temperatūras, liekot Ņujorkā atvērt ārkārtas dzesēšanas centrus un priekšlaicīgi slēgt dažas piepilsētu skolas.

Meteoroloģijas dienesti ceturtdien izsludināja arī brīdinājumu par pārmērīgu karstumu daļā ASV Arizonas štata, kur temperatūra varētu sasniegt 45,5°C. Ņūmeksikā karstuma izraisītajos meža ugunsgrēkos bojā gājuši divi cilvēki un nodegušas 500 mājas.

Indijas vasarā, kas parasti ilgst no marta līdz maijam, bija vērojams rekordliels karstums, un trešdien, pulksten 1.00 naktī, Ņūdeli reģistrēta 55 gadu laikā siltākā nakts – 35,2°C un kopš 14.maija Ņūdeli 38 dienas pēc kārtas bija reģistrēta temperatūra 40°C vai augstāka, kā liecina meteoroloģijas departamenta dati.

No 1.marta līdz 18.jūnijam bija vairāk nekā 40 000 tika reģistrēti iespējami karstuma dūriena gadījumi un vismaz 110 apstiprināti nāves gadījumi, taču īstais ar karstumu saistītais nāves gadījumu skaits, visticamāk, ir augstāks, trešdien paziņoja Indijas Veselības ministrija.

Saskaņā ar Eiropas Savienības klimata pārmaiņu monitoringa dienesta datiem

karstuma viļņi vērojami laikā, kad 12 mēnešus pēc kārtas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir tikuši pārspēti karstuma rekordi.

Kā arī Pasaules Meteoroloģijas organizācijas dati liecina, ka pastāv 86% iespēja, ka kāds no nākamajiem pieciem gadiem pārspēs 2023.gadu un kļūs par visu laiku siltāko gadu.

Globālā temperatūra ir paaugstinājusies par gandrīz 1,3°C virs pirmsindustriālā laikmeta līmeņa un klimata pārmaiņu rezultātā karstuma viļņi ir biežāki, intensīvāki un ilgāki.

Saskaņā ar starptautiskās zinātnieku grupas “World Weather Attribution” (WWA) datiem, karstuma viļņi, kas pirmsindustriālajā periodā vidēji pasaulē bija reizi desmit gados, tagad desmit gadu laikā atkārtosies 2,8 reizes un būs par 1,2°C siltāki. Zinātnieki brīdina, ka, būtiski nesamazinot fosilā kurināmā emisijas, karstuma viļņi turpinās pastiprināties.

Ja globālā sasilšana sasniegs 2°C, karstuma viļņi varētu notikt 5,6 reizes biežāk un būt vidēji par 2,6°C karstāki, ziņo WWA.

Lasiet arī: Līgo dienā un Jāņos būs vasarīgi silts, tomēr noderēs arī lietusmētelis

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas augstākā līmeņa politiķi ķildojas par kandidātu Eirokomisāra amatam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas