Ukrainā atkāpjas vairākas augsta ranga amatpersonas

Kamēr Krievija jau 11 mēnešus izvērš agresīvu karu, Ukrainā no amata atkāpušās vairākas amatpersonas, uz kurām krīt korupcijas aizdomu ēna, raksta britu raidorganizācija BBC.

Līdz otrdienas, 24.janvāra, pēcpusdienai atkāpies Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks, četri ministru vietnieki un pieci apgabalu gubernatori. Aiziešana no amata notiek brīdī, kad Ukrainā sākta plaša pretkorupcijas kampaņa. Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks pavēstījis, ka prezidents atbild uz sabiedrības pieprasījumu, ka taisnīguma principiem jāattiecas uz visiem bez izņēmuma. Tiek ziņots, ka amatpersonas saistītas ar korupciju, pārtikas iegādi armijas vajadzībām par mākslīgi palielinātu cenu un arī greznu dzīvesveidu kara apstākļos.

Zelenskis jau aizliedzis valsts amatpersonām pamest valsti, vienīgais izņēmums ir vizītes saistībā ar darba pienākumiem.

Pirmais, kas oficiāli paziņojis par atkāpšanos, ir Kirilo Timošenko, kurš pārraudzīja reģionālās poltikas jautājumus un savulaik vadīja Zelenska priekšvēlēšanu kampaņu. Pēc Krievijas iebrukuma viņš bieži sniedza oficiālo informāciju par valdības nostāju. Ap Timošenko uzvirmojis skandāls par dārgu automašīnu izmantošanu, bet viņš noliedz, ka būtu darījis ko nelikumīgu.

Pēc ziņojumiem par iespējamām nelikumībām pārtikas iegādes procesā armijas vajadzībām atkāpies arī aizsardzības ministra vietnieks Vjačeslavs Šapovalovs.

Šī paša iemesla dēļ tiek izmeklēta Ukrainas aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova atbildība.

No amata atkāpies arī ģenerālprokurora vietnieks Oleksijs Simoņenko, reģionālo lietu ministra vietnieki Ivans Lukerju un Vjačeslavs Negoda, labklājības ministra vietnieks Vitālijs Muzičenks, kā arī Dņipropetrovskas, Zaporižjas, Kijivas, Sumu un Hersonas apgabalu gubernatori.

Ukrainai jau ir plaša un nepatīkama pieredze ar korupcijas skandāliem, un korupcijas mazināšana ir viena no prasībām, kas Ukrainai jāpilda, lai varētu iestāties Eiropas Savienībā. Pēdējos gados Ukrainā jau bijušas vairākas reformas, lai mazinātu korupciju, bet šobrīd likmes Kijivai ir augstākas nekā jebkad agrāk, īpaši brīdī, kad rietumu sabiedrotie sniedz milzīgu atbalstu kara plosītajai valstij.

Lasiet arī: Karš Ukrainā: plānota ministru un amatpersonu atbrīvošana no pienākumiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas