Jemenas galvaspilsētā pūli sabradāti vismaz 78 cilvēki

Vismaz 78 cilvēki gajuši bojā panikā, kas izcēlās Jemenas galvaspilsētā Sanā, kad simtiem vietējo iedzīvotāju bija sapulcējušies skolā, lai saņemtu ziedojumus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Jemenas hutu nemiernieku kontorlētais televīzijas kanāls Al Masirah TV atsaucies uz Sanas Veselības pārvaldes vadītāju un informējis, ka daudzas personas guvušas ievainojumus, un 13 no tām atrodas kritiskā stāvoklī.

Drūzmēšanās izcēlās labdarības ziedojumu dalīšanas laikā. Hutu pārvaldībā esošās Jemenas iekšlietu ministrijas pārstāvis informēja, ka tos pēdējās musulmaņu svētā mēneša ramadāna dienās bija sagādājuši vietējie tirgotāji.

Glābšanas darbos iesaistītie Reuters pastāstīja, ka

simtiem cilvēku bija piepildījuši vietējās skolas telpas, lai katrs saņemtu apmēram deviņus dolārus vērto ziedojumu.

Lietotnē Telegram hutu televīzijas publicētajā video redzams, kā cilvēku pūlis paliek arvien ciešāks, daži kliedz un cenšas izrauties. Drošības spēki centās cilvēkus atvirzīt un kontrolēt pūli. Cits videomateriāls parāda izmētātu apavu un apģērba klājienu uz ēkas trepēm, un izmeklētājus aizsargtērpos, kas mēģina sašķirot upuru personīgās mantas.

Jemenas iekšlietu ministrija ziņojusi, ka ziedojumu dalīšanas pasākuma organizatori ir aizturēti un notiek izmeklēšana.

Vienā no pasaules nabadzīgākajām valstīm jau astoņus gadus notiek pilsoņu karš, kurā dzīvību zaudējuši desmitiem tūkstoši cilvēku, un kas sagrāvis Jemenas ekonomiku un iegrūdis dziļā nabadzībā vairākus miljonus iedzīvotāju.

Pēc hutu veiktā valdības apvērsuma 2014.gadā., 2015.gadā norisēs iejaucās Saūda Arābijas vadītā koalīcija. Plaši izplatīts ir uzskats, ka Jemenā notiekošais ir hibrīdkarš starp Irānu un Saūda Arābiju. Hutu Augstākās revolucionāras padomes vadītājs Mohameds Ali al-Huti paziņojis, ka traģiskais notikums ir sekas tam, ka Jemenas iedzīvotāji astoņus gadus cieš no pasaulē smagākās humānās krīzes. Viņš Twitter rakstīja: “Mēs uzskatām, ka agresīvās valstis ir atbildīgas par notikušo, un par sāpīgo realitāti, kādā agresijas un blokādes dēļ dzīvo Jemenas ļaudis.”

Rijāda un Teherāna martā atjaunoja kopš 2016.gada sarautās diplomātiskās saites, un aprīlī notikusī gūstekņu apmaiņa liek cerēt, ka konfliktam varētu būt redzams risinājums. Hutu sarunu vedējs ziņojis, ka sarunas ar Saūda Arābiju bijušas sekmīgas, un tās tiks turpinātas.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas