Saeimas vēlēšanu deklarācijās partijas nenorādīja vairāk kā 62 tūkstošus eiro

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc 14.Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudēm secina: neatbilstības Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām galvenokārt pieļāva jaunizveidotas vai pērn valsts budžeta finansējumu nesaņēmušas partijas.

KNAB ziņo ka ir saucids pie administratīvās atbildības 11 politiskās organizācijas, visbiežāk konstatējot, ka tās deklarācijā nav norādījušas visus savus priekšvēlēšanu ieņēmumus un izdevumus – kopsummā par 62 532 eiro.

KNAB pārbaudīja 19 politisko partiju un to apvienību, kas kandidēja 14.Saeimas vēlēšanās, ieņēmumu un izdevumu deklarācijās norādīto informāciju. Tā liecina, ka

priekšvēlēšanu aģitācijas periodā partijām bija 3 529 772,77 eiro ieņēmumi un 5 417 124,59 eiro izdevumi.

Pārbaudes laikā iegūtā informācija liecina, ka politiskie spēki nedaudz vairāk kā pusi jeb 2 846 074,79 eiro no visiem vēlēšanu izdevumiem ir izlietojuši limitētajiem mērķiem – aģitācijas materiālu jeb reklāmu izvietošanai un labdarībai. KNAB pārbaudes laikā guva pārliecību, ka politiskās organizācijas ir ievērojušas tām likuma noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu limitus.

Tomēr pārbaužu laikā KNAB konstatēja vairākus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasību pārkāpumus. Visbiežāk novērotais pārkāpums – partijas nav norādījušas visus priekšvēlēšanu ieņēmumus un izdevumus. Tostarp – deputātu kandidātu individuālos izdevumus un tēriņus, kas politiskajai organizācijai bija radušies gan saistībā ar dažādu priekšvēlēšanu aktivitāšu finansēšanu, gan aģitācijas materiālu izvietošanu.

Tāpat KNAB konstatēja, ka vairākos gadījumos politiskie spēki nav ievērojuši priekšvēlēšanu aģitācijas paziņojumu iesniegšanas kārtību un saņemto ziedojumu iesniegšanas kārtību, kā arī nav norēķinājušies par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem 90 dienu laikā no dienas, kad iestājies samaksas termiņš.

Pārbaužu rezultātā KNAB saskatīja pamatu saukt pie administratīvās atbildības 11 politiskos spēkus un piemērot tiem kopumā 5 070 eiro naudas sodu, kā arī vienai politiskajai partijai izteikt aizrādījumu par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteikto prasību neievērošanu. Pārkāpumus galvenokārt pieļāvušas politiskās partijas un apvienības, kas ir jaunizveidotas vai pērn nesaņēma valsts budžeta finansējumu.

No Saeimā tikušām partijām un apvienībām ir sodītas četras: Stabilitātei! (800 eiro sods, “secināts, ka politiskās partijas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā sniegtā informācija nav izsekojama”); Latvija pirmajā vietā (1000 eiro sods; partija nav norādījusi vismaz 32 230,57 eiro lielus izdevumus), Apvienotais saraksts (400 eiro sods; nav norādīti izdevumi par 3669,33 eiro); tā dēvētā “Zaļo un zemnieku savienība” (400 eiro sods; nav uzrādīta aģitācija ar 3600,24 eiro izmaksām); 

Papildus KNAB konstatēja deviņus gadījumus, kad ar politiskajām partijām nesaistītas personas pārkāpa Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto aģitācijas kārtību, un četrus gadījumus, kad administratīvie resursi izmantoti priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem.

Piemēram, “Juridiska persona B” pārkāpa aģitācijas kārtību –

uz žurnāla vāka izvietoja deputāta kandidātes fotogrāfiju bez norādes, ka tā ir aģitācija.

Sods par to – 500 eiro. Četras fiziskas personas savukārt pašvaldības izdevumā Kuldīgas novada vēstis izmantoja administratīvos resursus priekšvēlēšanu aģitācijai. Vienam pieķertajam (vienai pieķertajai?) KNAB izteica brīdinājumu, pārējiem trim uzlika 300 eiro naudas sodu katram.

KNAB ziņojums par politisko partiju un to apvienību 14. Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaužu rezultātiem pieejams KNAB tīmekļvietnē www.knab.gov.lv. Savukārt visas KNAB iesniegtās deklarācijas ir publiski pieejamas KNAB tīmekļvietnes partiju finanšu datubāzē un izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Lasiet arī: Saeima atbalsta grozījumus par priekšvēlēšanu aģitāciju pamatā valsts valodā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas