Japāna, par atbalstu Krievijai karam Ukrainā, ievieš sankcijas Ķīnas uzņēmumiem; Eiropa ievieš sankcijas Krievijas gāzei

Japāna ieviesusi tirdzniecības ierobežojumus Ķīnā bāzētiem uzņēmumiem kā daļu no jaunas sankciju kārtas pret personām un grupām, kas atbalsta Krievijas karu Ukrainā, teikts piektdien, 21.jūnijā, Ārlietu ministrijas paziņojumā, ziņo “Reuters”.

Tā ir pirmā reize, kad Japāna ir noteikusi sankcijas Ķīnā bāzētiem uzņēmumiem saistībā ar karu Ukrainā, ziņojusi Japānas Ārlietu ministrija.

Starp uzņēmumiem, pret kuriem vērstas sankcijas, ir Honkongā bāzētais uzņēmums “Asia Pacific Links Ltd”, kas piegādājis mikroshēmas Krievijas droniem un Ķīnā bāzētais uzņēmums “Yilufa Electronics Limited”.

Jaunās sankcijas ir vērstas arī pret uzņēmumiem Indijā, Kazahstānā un Uzbekistānā.

Sankcijas aizliedz Japānas uzņēmumiem veikt eksportu uz uzņēmumiem, pret kuriem vērstas sankcijas.

ASV amatpersonas ir paziņojušas, ka Ķīna atbalsta Krievijas kara centienus Ukrainā, nodrošinot dronu un raķešu tehnoloģijas Maskavas lielākajam militārajam izvērsumam kopš padomju laikiem.

Atsaucoties uz diplomātiem, “Reuters” arī ziņo, ka Eiropas Savienība (ES) ceturtdien vienojās par 14.sankciju paketi pret Krieviju par tās karu Ukrainā, tostarp ieviešot pirmos ierobežojumus Krievijas gāzei. Sankcijas aizliedz Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) reeksportu ES ūdeņos, taču neaizliedz tās importu. 

Taču eksperti uzskatot, ka sankciju ietekme būs minimāla, jo Krievijas LNG pārkraušana caur ES ostām uz Āziju veido tikai aptuveni 10% no kopējā eksporta.

Pakete paredz arī sankcijas trim Krievijas LNG projektiem un ietver noteikumus, kas paredzēti, lai Zviedrija un Somija varētu atcelt Krievijas LNG līgumus, norādīja diplomāti.

Beļģija, kas līdz 1.jūlijam ir ES prezidējošā valsts, vietnē “X” paziņoja, ka ar šo pasākumu kopumu “tiek maksimāli palielināta spēkā esošo sankciju ietekme, novēršot to nepilnības”.

ES sankciju pakete pret Krieviju arī pastiprinot ierobežojumus “ēnu flotei”, kas pārvadā Krievijas naftu ārpus G7 noteiktajiem cenu griestiem, kā arī sankciju sarakstā ir iekļauti tankkuģi un divi Krievijai piederoši kuģi, kas pārvadā militāro aprīkojumu no Ziemeļkorejas. Kopumā 47 jaunas juridiskas un 69 fiziskas personas tika pievienotas sankciju sarakstam, tādējādi to skaits jau sasniedz 2 200.

ES ārlietu ministri oficiālu apstiprinājumu plānojot pieņemt pirmdien.

Lasiet arī: VIDEO | Putins un Kims paraksta savstarpējās aizsardzības paktu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas