Pēc Hanija slepkavības “Hamās” par līderi ieceļ 7.oktobra organizatoru Jahju Sinvaru

Otrdien, 6.augustā, grupējums “Hamās” pēc divu dienu garām apspriedēm Dohā vienprātīgi iecēla savu Gazas joslas līderi Jahju Sinvaru par bijušā politiskā vadītāja Ismaila Hanija, kurš pagājušajā nedēļā tika nogalināts Teherānā, pēcteci, tādējādi nostiprinot radikālo nostāju, kas tiek īstenota kopš 7.oktobra uzbrukuma Izraēlai, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Tikuši apspriesti daudzi scenāriji, bet galu galā tika izvirzīti tikai divi vārdi: Jahja Sinvars un Mohameds Hasans Darvišs, taču padome vienbalsīgi nobalsojusi par Sinvaru, ko viena no “Hamās” amatpersonām raidorganizācijai BBC raksturojusi kā “izaicinājuma vēstījumu Izraēlai”.

“Viņi nogalināja Haniju, cilvēku, kurš bija atvērts risinājumiem. Tagad viņiem jātiek galā ar Sinvaru un militāro vadību,” teica amatpersona.

Pirms nāves reģionālie diplomāti Ismailu Haniju uzskatījuši par pragmatisku personību, salīdzinot ar citiem “Hamās” pārstāvjiem, kas bija galvenais virzītājspēks grupējuma politiskajā darbībā.

Savukārt Jahja Sinvars tiekot uzskatīts par vienu no “Hamās” ekstrēmākajām figūrām.

Sinvars šobrīd ir Izraēlas visvairāk meklēto personu saraksta augšgalā un Izraēlas drošības aģentūras uzskatot, ka viņš bija 2023.gada 7.oktobra uzbrukuma plānošanas un īstenošanas vadītājs.

“Jahjas Sinvara iecelšana par jauno “Hamās” līderi, nomainot Ismailu Haniju, ir vēl viens pārliecinošs iemesls, lai viņu ātri likvidētu un noslaucītu šo zemisko organizāciju no zemes virsas,” paziņojumā vietnē “X” sacīja Izraēlas ārlietu ministrs Izraēls Kacs.

“Jahja Sinvars ir terorists, kurš ir atbildīgs par brutālāko teroristu uzbrukumu vēsturē,” Saūda Arābijas ziņu kanālam “Al-Arabiya” sacīja Izraēlas Aizsardzības spēku preses pārstāvis viceadmirālis Daniels Hagari, piebilstot, ka Izraēla turpinās viņu vajāt un ka Sinvara vieta ir “līdzās Mohamedam Deifam un pārējiem 7.oktobra teroristiem”, kurus Izraēla nogalinājusi.

Sinvars kopš uzbrukumiem oktobrī nav redzēts sabiedrībā, un tiek uzskatīts, ka viņš slēpjas “desmit stāvus zem zemes” Gazā, jūnijā paziņojis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken).

61 gadu vecais Sinvars, kurš dzimis bēgļu nometnē Gazas dienvidu pilsētā Hanjūnisā, 2017.gadā tika ievēlēts par “Hamās” līderi Gazā. ASV ir iekļāvušas Sinvaru savā “starptautisko teroristu” melnajā sarakstā.

Lasiet arī: “Hamās” vadītājs Ismails Hanija nogalināts Irānā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas