Ukraina turpina Kurskas iebrukumu, ko Baidens dēvē par “īstu dilemmu” Putinam

Trešdien, 14.augustā, Ukraina turpināja ar raķetēm un droniem apšaudīt Krievijas Kurskas pierobežas reģionu, reģiona gubernatora pienākumu izpildītājam, paziņojot, ka virs Kurskas iznīcinātas četras Ukrainas raidītās raķetes un ka gandrīz visu nakti visā reģionā tika izsludināta gaisa telpas trauksme, Kijivai paziņojot, ka tā pēdējo 24 stundu laikā ir guvusi jaunus teritorijas ieguvumus iebrukumā, ko ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) nosauca par “īstu dilemmu” Kremļa vadītājam, ziņo “Reuters“.

Trešdien cita Krievijas pierobežas reģiona – Belgorodas, uz dienvidiem no Kurskas, – gubernators Vjačeslavs Gladkovs izsludināja ārkārtas stāvokli, Ukrainai turpinot uzbrukumus, un raksturoja situāciju kā “ārkārtīgi sarežģītu un saspringtu”.

Viņš “Telegram” paziņoja, ka plāno lūgt Maskavai izsludināt federālo ārkārtas stāvokli.

Krievija trešdien paziņoja, ka naktī ir iznīcinājusi 117 ukraiņu dronus visā Krievijā, galvenokārt Kurskas, Voroņežas, Belgorodas un Ņižņijnovgorodas apgabalos. Krievija paziņoja, ka notriekusi arī raķetes, un parādīja “Sukhoi Su-34” bumbvedējus, kas apšaudīja Ukrainas pozīcijas Kurskā.

Kijiva otrdien apgalvoja, ka kontrolē 74 ciemus Kurskas apgabalā, pretēji Maskavas ziņojumiem, ka Ukrainas spēki ir apturēti un viņu uzbrukumi atvairīti ciemos, kas atrodas aptuveni 26-28 km attālumā no robežas.

“Tas Putinam rada īstu dilemmu,”

savos pirmajos komentāros par iebrukumu sacīja Džo Baidens, piebilstot, ka Vašingtona pastāvīgi sazinās ar Kijivu par notiekošo operāciju, lai gan iepriekš Baltais nams apgalvoja, ka ASV nav iesaistītas tās plānošanā vai sagatavošanā.

Prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Kijivas spēki ir sapulcinājuši Krievijas karagūstekņus, kurus varētu apmainīt pret sagūstītajiem ukraiņu kaujiniekiem, ko viņš raksturoja kā “apmaiņas fonda” paplašināšanu.

“Neraugoties uz smagajām un intensīvajām kaujām, mūsu spēki turpina virzīties uz priekšu Kurskas reģionā, un mūsu valsts “apmaiņas fonds” pieaug. Septiņdesmit četras apmetnes ir Ukrainas kontrolē,” sacīja Zelenskis.

Runājot, izmantojot videozvanu, Ukrainas līderis lūdza savu augstāko komandieri Oleksandru Sirski izstrādāt nākamos “galvenos soļus” operācijā.

“Viss tiek izpildīts saskaņā ar plānu,” atbildēja Sirskis, nesniedzot sīkākus komentārus.

Ukraina šo operāciju uzskata par aizsardzības operāciju, apgalvojot, ka tās karaspēks ir pārņēmis kontroli pār teritorijām, no kurām Krievija kopš jūnija ir veikusi vairāk nekā 2000 pārrobežu triecienus.

“Ukraina nav ieinteresēta ieņemt Kurskas apgabala teritoriju, bet mēs vēlamies aizsargāt savu cilvēku dzīvības,” sacīja Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Heorhijs Tihijs.

BNN jau ziņoja, ka Krievijas spēki otrdien ar raķetēm, droniem un gaisa triecieniem deva atbildes triecienu Ukrainas karaspēkam, un Ukrainas armija ierobežoja civiliedzīvotāju pārvietošanos 20 km zonā Sumu reģionā, “pastiprinoties karadarbības intensitāte”.

Ukrainas militārais pārstāvis Dmitro Lihovijs sacīja, ka varot novērot, ka Krievijas karaspēks pārvietojas no dienvidiem uz citiem reģioniem, visticamāk, arī uz Kursku, taču uzbrukumu skaits nav mainījies, tāpēc esot pāragri izdarīt jebkādus secinājumus,.

Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns (Laurynas Kasciunas), kurš otrdien viesojās Kijivā, ziņoja, ka Krievija arī pārvieto karaspēku no Kaļiņingradas, lai pastiprinātu Kursku.

Savā nakts uzrunā ukraiņiem Zelenskis sacīja, ka Ukraina ir pierādījusi, ka spēj pārņemt iniciatīvu, kā tas notika 2022.gadā, kad tā atguva plašas teritorijas.

“Tagad mēs esam izdarījuši tieši to pašu – esam vēlreiz pierādījuši, ka mēs, ukraiņi, spējam sasniegt savus mērķus jebkurā situācijā – spējam aizstāvēt savas intereses un savu neatkarību,” viņš sacīja.

Lasiet arī: Krievija pastiprina uzbrukumus Pokrovskas frontē; Ukraina ierobežo civiliedzīvotāju pārvietošanos Sumu reģionā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas