Dienvideiropai ir apnikuši tūristi

Iedzīvotāji tādās pilsētās kā Roma, Barselona un Atēnas ir kļuvuši arvien neapmierinātāki ar nedisciplinētu tūristu atgriešanos pēc pandēmijas, un vietējie iedzīvotāji un aktīvisti Spānijā, Itālijā, Portugālē un Grieķijā sākuši protestēt, daži ar ūdens pistolēm, uzrakstiem un uzlīmēm aicinot nekārtīgos tūristus doties prom, apgalvojot, ka pārmērīgs tūrisms paaugstina mājokļu cenas, paātrina ģentrifikāciju un iztukšo ūdens krājums, trešdien, 28.augustā, raksta “Politico“.

Neraugoties uz pieaugošo vietējo iedzīvotāju neapmierinātību ar tūrismu, Dienvideiropas valstu valdības vilcinās īstenot stingrus pasākumus, jo tūrisms ir būtiska šo valstu ekonomikas daļa, kas dod ievērojamu ieguldījumu IKP: Horvātijā tas veido 11,3%, bet Portugālē, Grieķijā, Spānijā un Itālijā – no 6 līdz 8%, liecina “Allianz” veiktā analīze.

Pēc pandēmijas ir strauji pieaudzis arī “atriebības tūrisms”, proti, izlaisto ceļojumu atgūšana, kas palīdzējis tādām valstīm kā Spānija, Portugāle un Grieķija 2023.gadā ekonomiski apsteigt pārējās ES valstis,

to izaugsmes rādītājiem pārsniedzot 2%, salīdzinājumā ar ES vidējo rādītāju 0,5%.

“Tas, ko mēs redzam medijos tagad, ir tas pats, ko mēs redzējām vēl pirms pandēmijas,” intervijā “Politico” sacīja ANO Tūrisma aģentūras tirgus izpētes, politikas un konkurētspējas direktore Sandra Karvao (Sandra Carvão), norādot, ka, pieaugot neapmierinātībai, protesti pret tūrismu ir atgriezušies,.

Pieaugot gaisa temperatūrai un saasinoties temperamentam, pret tūrismu vērsti protesti ir strauji pieauguši visā Dienvideiropā, jo īpaši Spānijā, kur jūlija beigās Palma de Maljorkā aptuveni 20 000 aktīvistu pieprasīja mainīt tūrisma modeli, kas, viņuprāt, kaitē Baleāru salām, kuru galvenās trīs salas ir Maljorka, Menorka un Ibiza.

2023.gadā kopējais tūristu skaits salās pieauga līdz 14,4 miljoniem, kas ir milzīgs skaits salām, kurās pastāvīgi dzīvo aptuveni 1,2 miljoni iedzīvotāju.

Barselonā aktīvisti vērsās pret tūristiem ar ūdens pistolēm, kas Spānijas tūrisma ministram lika nosodīt šo rīcību, sakot, ka viņi neatspoguļo valsts viesmīlības kultūru. Kā arī uz ielām un sabiedriskās vietās visā Spānijā parādījās uzlīmes un grafiti ar atsauci uz “guiris” – viegli aizskarošu sarunvalodas apzīmējumu tūristiem, kuriem ir problēmas ar vietējo likumu un kultūras ievērošanu. 

Līdzīgi protesti izcēlušies Madridē, Malagā un citās pilsētās, kā arī tūristu iecienītākajās vietās ārpus Spānijas – Portugālē, Itālijā un Grieķijā.

Pilsētas, kas cīnās ar pārmērīgu tūrismu, ir izmēģinājušas dažādus pasākumus, piemēram, Itālijā Portofino pilsēta aizliegusi uzņemt selfijus tās teritorijās, Roma aizliegusi sēdēt uz Spānijas kāpnēm, Horvātijas Dubrovnika un Grieķijas Santorini aizliegušas izmantot lielos kruīza kuģus, kā arī Itālijas pilsēta Činkve Terre aizliegusi pilsētā staigāt ar flip-flopiem.

Savukārt Venēcijā tika uzlikta piecu eiro ieejas maksa, lai ierobežotu tūristu plūsmu, kas izraisīja vēl vairāk vietējo iedzīvotāju protestu, jo iedzīvotāji uzskatīja, ka viņu pilsēta pārvēršas par atrakciju parku.

Drastiskāku soli spēra Barselonas mērs, jūnijā paziņojot, ka līdz 2028.gadam pilsēta pārtrauks īstermiņa dzīvokļu īri tūristiem, lai risinātu mājokļu trūkuma problēmu; šo soli pēdējos gados ir īstenojusi arī Berlīne, Lisabona un Kanāriju salas.

Sandra Karvao uzsvēra, ka veiksmīgai tūrisma stratēģijai ir jāsabalansē ekonomiskā, sociālā un vides ietekme, ņemot vērā gan pieprasījumu, gan galamērķa iespējas.

Viņa uzsvēra Amsterdamas pieeju, kas ietver aizliegumu būvēt jaunas viesnīcas, smēķēt marihuānu sarkano lukturu rajonā un kampaņu, kas vērsta pret destruktīviem tūristiem, kā labu piemēru, kā kontrolēt tūrismu. Taču atšķirībā no citiem galamērķiem, kas ierobežo ceļotājus, Kopenhāgena atalgo klimatam draudzīgu tūristu uzvedību, iespējams, piesaistot vairāk tūristu.

Karvao uzsvēra, ka, lai efektīvi pārvaldītu tūrismu, svarīgi ir trīs aspekti: dati par to, kuras vietas tūristi apmeklē visbiežāk, iedzīvotāju uzklausīšana un dažādu politiku kombinācija.

Lasiet arī: Rīgas lidosta vēl nav gatava parakstīt līgumu par jaunā termināļa būvniecību

Lasiet arī: Kopenhāgenā tūristi par atkritumu vākšanu tiks pie atlīdzības

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas