ASV vadošais izlūkdienests: Krieviju gaida “grūta cīņa”, lai atgūtu Ukrainas kontrolēto teritoriju

Krievijas prezidents Vladimirs Putins rīkos pretuzbrukumu, lai mēģinātu atgūt Ukrainas karaspēka ieņemto teritoriju Kurskas reģionā, taču Krievijas spēkiem gaidāma “grūta cīņa”, trešdien, 28.augustā, izlūkošanas un nacionālās drošības konferencē paziņoja CIP direktora vietnieks Deivids Koens (David Cohen), piebilstot, ka Ukrainas iebrukuma, kas tika uzsākts 6.augustā, nozīme vēl nav zināma, ziņo “Reuters“.

Ukraina apgalvo, ka tā kontrolē vairāk nekā 1 200 kvadrātkilometru Kurskas apgabala.

Kijiva ziņojusi, ka tai nav nodoma anektēt ieņemto teritoriju, taču Ukrainas karaspēks tur būvējot aizsardzības līnijas, un šķiet, ka plāno kādu laiku saglabāt “daļu šīs teritorijas,” sacīja Koens.

“Mēs varam būt droši, ka Putins uzsāks pretuzbrukumu, lai mēģinātu atgūt šo teritoriju,” sacīja Koens.

“Manuprāt, varam sagaidīt, ka krieviem tā būs grūta cīņa.”

Viņš teica, ka Putinam “būs ne tikai jāsaskaras ar to, ka tagad Krievijas teritorijā ir frontes līnija, ar kuru viņam jātiek galā, bet arī ar sabiedrības reakciju uz to, ka viņi ir zaudējuši daļu Krievijas teritorijas”.

Ukrainas panākumi Kurskā “potenciāli var nedaudz mainīt” konflikta dinamiku “uz priekšu”, viņš turpināja, neprecizējot sīkāk.

Ukraina ir paziņojusi, ka ieņēmusi 100 ciemus, taču Krievijas spēki arī turpina virzīties uz priekšu Doneckas apgabalā.

Koens sacīja, ka Krievija ir guvusi šos panākumus “par milzīgu karaspēka un ekipējuma cenu” un, iespējams, var ieņemt galveno Ukrainas loģistikas mezgla pilsētu Pokrovsku. “Taču galu galā stratēģiskā ziņā nekas no tā nav izšķirošs,” viņš sacīja.

Otrdien Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka karš ar Krieviju galu galā varētu beigties ar dialogu, taču Kijivai esot jābūt stabilā pozīcijā un ka viņš iesniegs plānu kara izbeigšanai ASV prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden).

Taču Kremlis trešdien paziņoja, ka noraidīs jebkādu Zelenska plānu, Kremļa preses pārstāvim Dmitrijam Peskovam, sakot, ka

Krievija turpinās “īpašo militāro operāciju un sasniegs visus savus mērķus.”

Peskovs arī sacīja, ka Krievija atbalsta Indijas viedokli par nepieciešamību rast miermīlīgu risinājumu, taču norādīja, ka ir “vairāk nekā skaidrs”, ka šobrīd nav pamata sarunām.

Indijas premjerministrs Narendra Modi otrdien paziņoja, ka viņš telefonsarunā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir teicis, ka atbalsta Ukrainas konflikta ātru, miermīlīgu atrisinājumu, dažas dienas pēc Modi sarunām ar Zelenski Kijivā.

Savukārt trešdien notikušajā NATO un Ukrainas padomes sanāksmē NATO sabiedrotie, ņemot vērā nesenos uzbrukumus, vēlreiz apstiprinājuši apņemšanos turpināt un stiprināt Ukrainas aizsardzību, palielinot militāro palīdzību Ukrainai.

“Ukraina ik dienu turpina pārtvert Krievijas raķetes, glābjot neskaitāmas dzīvības. Taču, lai Ukraina spētu uzturēt savu aizsardzību, ir nepieciešams palielināt piegādes un sniegt lielāku atbalstu,” teikts NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga (Jens Stoltenberg) paziņojumā.

Lasiet arī: Krievija izsludinājusi meklēšanā Ukrainas pusē karojošo Jurašu

Lasiet arī: Baltkrievijas armija uz robežu ar Ukrainu ved militāro tehniku ar taktisko zīmi “B”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas