Bijušais ECB šefs Dragi: ES ir jātērē divreiz vairāk nekā pēc Otrā pasaules kara

Eiropai ir jāiegulda divreiz vairāk līdzekļu nekā pēc Otrā pasaules kara, pirmdien, 9.septembrī, paziņoja Mario Dragi (Mario Draghi), publicējot ilgi gaidīto plānu kontinenta ekonomikas lejupslīdes apturēšanai, kā arī norādīja, ka tai ir vajadzīga daudz saskaņotāka rūpniecības politika un ātrāki lēmumi, ja tā vēlas ekonomiski neatpalikt no konkurentēm ASV un Ķīnas, ziņo “Politico”.

Eiropas Komisija uzdeva bijušajam ECB vadītājam un Itālijas premjerministram sagatavot ziņojumu par to, kā ES saglabāt tās ekonomiku konkurētspējīgu, pieaugot globālajai spriedzei

“Tas ir eksistenciāls izaicinājums,” bijušais ECB prezidents sacīja savā 328 lappušu garajā ziņojumā, kura mērķis ir izraut arvien zaļāko un digitālāko ES ekonomiku no zemas produktivitātes un uzlabot izaugsmi, ES atpaliekot no ASV un Ķīnas.

Viņš sacīja, ka ES ir vajadzīgi līdz šim nepieredzēti lieli ieguldījumi 750-800 miljardu eiro apmērā gadā

(829-884 miljardi ASV dolāru), kas ir līdz 5% no IKP, vairāk nekā divas reizes vairāk nekā Maršala plānā paredzētie 1-2%, kas 40.gadu beigās un 50.gadu sākumā Rietumeiropai piešķīra 13 miljardus ASV dolāru – aptuveni 150 miljardus ASV dolāru mūsdienās.

Dragi mudināja ES emitēt jaunu kopīgu parādu, lai finansētu savas rūpniecības un aizsardzības vajadzības, pret ko iebilst vairākas valdības.

Viņš norādīja, ka Eiropas mērķis līdz gadsimta vidum samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz nullei sniedz bloka valstīm iespēju veidot un eksportēt tīras tehnoloģijas visā pasaulē.

“Mums jāatsakās no ilūzijas, ka tikai vilcināšanās var saglabāt vienprātību,” viņš sacīja. “Kavēšanās ir tikai palēninājusi izaugsmi, un tā noteikti nav panākusi lielāku vienprātību. Mēs esam nonākuši punktā, kad bez rīcības mums nāksies vai nu apdraudēt savu labklājību vai vidi, vai brīvību.”

Ziņojumā norādīts, ka Eiropas ekonomikas problēmu pamatā ir enerģijas izmaksas rūpniecībai, apgalvojot, ka ES šobrīd par elektroenerģiju maksā par 158% vairāk nekā ASV un par dabasgāzi – par 345% vairāk nekā ASV.

Dragi arī uzskata, ka mākslīgais intelekts ir iespēja Eiropai “labot savas nepilnības inovācijas un produktivitātes jomā un atjaunot savu ražošanas potenciālu”. Viņš aicina integrēt mākslīgo intelektu “mūsu esošajās nozarēs, lai tās varētu saglabāt līderpozīcijas”.

Lasiet arī: Krievija paziņo, ka sagrābusi pilsētu Ukrainas austrumos, kamēr Vācijas kanclers Šolcs aicina uz miera sarunām

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Viļņā fiksēts vandālisms pret baltkrievu komūnu; “Tesla” atklāj pirmo pop-up veikalu Lietuvā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas