ASV apgalvo, ka Krievija saņēmusi raķetes no Irānas, un pastiprina sankcijas

ASV otrdien, 10.septembrī, paziņoja, ka Krievija no Irānas ir saņēmusi ballistiskās raķetes izmantošanai karam Ukrainā, liekot noteikt jaunas sankcijas ieroču nodošanā iesaistītajām organizācijām un personām, savukārt valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) pirms vizītes Kijivā, ko viņš kopā ar Lielbritānijas ārlietu ministru Deividu Lemiju (David Lammy) apmeklēs trešdien, paziņoja, ka Vašingtona ir privāti brīdinājusi Irānu, ka ballistisko raķešu piegāde Krievijai būtu “dramatiska eskalācija”, ziņo “Reuters”.

“Krievija nupat ir saņēmusi sūtījumus ar ballistiskajām raķetēm un, visticamāk, dažu nedēļu laikā tās izmantos Ukrainā, pret Ukrainu,” sacīja Blinkens, atsaucoties uz izlūkdatiem, par kuriem, pēc viņa teiktā, ir informēti ASV sabiedrotie un partneri visā pasaulē.

ASV Valsts kase un Valsts departaments noteica sankcijas pret deviņiem Krievijas kuģiem, saskaņā ar Vašingtonas sankciju režīmu atzīstot tos par “bloķētu īpašumu”, un desmit fiziskām un juridiskām personām no Irānas un Krievijas, kas iesaistītas Irānas ieroču piegādē Krievijai. 

Sankcijas iesaldē visus ASV aktīvus, kas pieder tiem, pret kuriem vērstas sankcijas, liedzot tiem piekļuvi, kopumā neļaujot amerikāņiem ar tiem sadarboties.

To vidū bija kuģi, kas regulāri pārvadāja kravas pāri Kaspijas jūrai starp Irānu un Krieviju. Viens kuģis tika identificēts kā Krievijas uzņēmumam “MG-FLOT” piederošais kuģis “Port Olya-3”, kas tika izmantots tuva darbības rādiusa ballistisko raķešu pārvadāšanai, norādīja Valsts kase.

Saskaņā ar kuģu izsekošanas datiem no šā gada maija līdz augustam kuģis veica vairākus reisus starp Krievijas Kaspijas jūras ostu Oļa un Irānas Amirabādas ostu.

ASV arī noteica papildu sankcijas pret “Iran Air”, vēršoties pret tās lomu materiālu iegādē no Rietumiem Irānas dronu programmai, kā arī citiem uzņēmumiem un personām, kas iesaistīti Irānas militārajā sadarbībā ar Krieviju, paziņoja Valsts departaments. Blinkens arī norādīja, ka Irāna ir apmācījusi Krievijas personālu izmantot tās ballistisko raķešu sistēmu “Fath-360”.

Francija, Vācija un Lielbritānija atcēla gaisa satiksmes nolīgumus ar Irānu un apņēmās piemērot sankcijas “Iran Air”, un tiem, kas iesaistīti Irānas ballistisko raķešu programmā un ieroču piegādē Krievijai, savukārt ES apsolīja “stingru reakciju”.

Irāna noliedza, ka Krievijai būtu piegādājusi ballistiskās raķetes karam Ukrainā, noraidot šos apgalvojumus kā “neglītu propagandu”, lai novērstu uzmanību no Rietumu atbalsta Izraēlai.

Lai gan Kremlis neapstiprināja šos ziņojumus, preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs žurnālistiem apstiprinājis, ka Krievija sadarbojas ar Irānu, tostarp “visjutīgākajās” jomās.

Pēc vairāk nekā divus gadus ilgušā kara Ukrainas spēki ir novājināti, pretojoties Krievijas progresam austrumos un nesen sākot gūt panākumus Krievijas Kurskas reģionā.

Kijiva jau sen ir lūgusi ASV atļauju izmantot amerikāņu piegādātos ieročus dziļāk Krievijas iekšienē, un otrdien prezidents Džo Baidens (Joe Biden) norādījis, ka viņa administrācija “izstrādā” veidu, kā atcelt ierobežojumus.

Blinkens sacīja, ka savu trešdienas vizīti Ukrainā izmantos, lai tieši no Ukrainas vadības uzklausītu, kādas ir tās pašreizējās vajadzības un mērķi un ko ASV var darīt, lai palīdzētu.

Blinkens un Lemijs ieradīsies kopā, lai apliecinātu vienotu Rietumu atbalstu Kijivai. Blinkens ceturtdien apmeklēs arī Poliju, paziņoja Valsts departaments.

Lasiet arī: Viedoklis: Sprūdam laiks iet mājās

Lasiet arī: Teilore Svifta paziņo, ka ASV prezidenta vēlēšanās balsos par Kamalu Harisu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas