VIDEO | Zemais ūdens līmenis Donavā atklāj nogrimušus Otrā pasaules kara kuģus Serbijā un Ungārijā

Netālu no Serbijas Prahovas ostas pilsētas Serbijā Donovas upē ir atklāti Otrā pasaules kara nacistu kuģu vraki, pateicoties jūlijā un augustā valdošajam sausumam, kas izraisīja upes ūdens līmeņa pazemināšanos, turklāt četri pirms 1950.gada būvēti kuģi tika atklāti arī Ungārijas Donavas-Dravas nacionālajā parkā netālu no Mohāčas, kur upes līmenis otrdien, 10.septembrī, nokritās līdz 1,5 metriem spēcīgu karstuma viļņu un ilgstoša sausuma dēļ, ziņo “Reuters”.

Prahovā atklātie kuģi bija starp simtiem kuģu, kurus 1944.gadā, atkāpjoties no uzbrūkošajiem padomju karaspēka spēkiem, Donavā nogremdēja nacistiskās Vācijas Melnās jūras flote, iznīcinot arī pašus kuģus.

Vraki zema ūdens līmeņa laikā var apgrūtināt upes satiksmi.

 

Dažiem kuģiem upes gultnē, joprojām ir tornīši, komandtiltiņi, salauzti masti un korpusi, bet citi lielākoties guļ iegrimuši smiltīs.

Ungārijas Donavas-Dravas nacionālā parka sargs par vienu no kuģiem teica, ka viņi “joprojām nezina, kas tieši tas ir” un, ka diemžēl kuģa daļas pazūd, pieaugot cilvēku interesei par to.

Otrdien Donavas ūdens līmenis Budapeštā sasniedza 1,17 metrus, ko var salīdzināt ar visu laiku zemāko līmeni – aptuveni 0,4 metri, kas tika reģistrēts 2018.gada oktobrī. Plūdu laikā Donavas ūdens līmenis paaugstinās krietni virs sešiem metriem.

Pirmdien sākās ilgi gaidītās lietavas, un paredzams, ka līdz nedēļas nogalei Donavas līmenis Mohāčā paaugstināsies līdz aptuveni trim metriem, un upe, visticamāk, atkal ieskaus kuģu vrakus.

Tikmēr Polijas garākās upes Vislas līmenis trešdien, 11.septembrī, nokritās līdz rekordzemam 20cm līmenim,

Varšavā upei atsedzot smilšu sēkļus, ūdenim dažviet esot tik seklam, ka kādā lauku posmā tika novērots, kā pa to staigā alnis.

 

Kā liecina Polijas Meteoroloģijas un ūdenssaimniecības institūta (IMGW) dati, trešdienas ūdens līmenis Varšavā pārspēja iepriekšējo 2015.gadā novēroto antirekordu 26cm. Parasti ūdens dziļums Vislā ir 105-250cm.

Privātais radio RMF trešdien ziņoja, ka Vislas dienvidu daļā ir atrasti vairāki desmiti beigtu zivju.

Varšavas Universitātes hidrologs Jaroslavs Suhozebrskis (Jaroslaw Suchozebrski) sacīja, ka Polijā valda hidroloģisks sausums. Taču tuvākajās dienās ūdens līmenis var paaugstināties, jo IMGW prognozē spēcīgus nokrišņus, taču tas var radīt jaunus riskus un upe var “pāriet no hidroloģiskā sausuma stāvokļa uz plūdiem,” viņš piebilda.

Lasiet arī: Cikloni nesīs mākoņus un lietu, bet siltums pārsniegs +20 grādus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas