Putins paplašina Krievijas armiju, padarot to par otru lielāko pēc Ķīnas ar 1,5 miljoniem karavīru

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien, 16.septembrī, Kremļa tīmekļa vietnē publicētā dekrētā pavēlēja palielināt Krievijas armijas sastāvu par 180 000 karavīru, tādējādi palielinot to līdz 1,5 miljoniem aktīvo karavīru un padarot to par otru lielāko armiju pasaulē aiz Ķīnas, ziņo “Reuters“. 

Šī ir trešā reize, kad Putins ir paplašinājis Krievijas armiju kopš iebrukuma Ukrainā 2022. gadā, Krievijas spēkiem virzoties gar 1 000 km garu frontes līniju Ukrainas austrumos un cenšoties izspiest Ukrainas karaspēku no Krievijas Kurskas reģiona.

Saskaņā ar dekrētu kopējais bruņoto spēku skaits palielināsies līdz 2,38 miljoniem cilvēku, no kuriem 1,5 miljoni būs aktīvie karavīri.

Starptautiskais Stratēģisko pētījumu institūts (IISS), kas ir vadošais militārais analītiskais centrs, ziņoja, ka Krievijas plānotā militārā paplašināšanās pārsniegs ASV un Indiju aktīvo kaujas karavīru skaita ziņā, padarot to par otro lielāko armiju pasaulē aiz Ķīnas, kurā ir nedaudz vairāk nekā divi miljoni aktīvo karavīru.

Lai gan Krievijas iedzīvotāju skaits ir vairāk nekā trīs reizes lielāks nekā Ukrainas un Krievija ir sekmīgi vervējusi brīvprātīgos, kas ar pievilcīgiem līgumiem cīnās Ukrainā, gan Krievijas, gan Ukrainas spēki karā ir cietuši lielus zaudējumus, un nekas neliecina, ka karš drīz beigsies.

Neviena no pusēm nav atklājusi precīzu upuru skaitu.

Krievijas Aizsardzības komitejas vadītājs Andrejs Kartapolovs paziņoja, ka plānotais karavīru skaita palielinājums ir daļa no plašākas militārās reformas, lai risinātu pašreizējo starptautisko situāciju un “mūsu bijušo ārējo partneru” uzvedību, konkrēti norādot uz Somijas pievienošanos NATO.

Viņš uzsvēra, ka ir nepieciešamas jaunas militārās vienības, lai nodrošinātu Krievijas ziemeļrietumu robežu, “un, lai īstenotu šo procesu, mums ir nepieciešams palielināt karaspēka skaitu”.

Kopš 2022.gada Putins ir divreiz palielinājis Krievijas armijas karavīru skaitu, pievienojot 137 000 un 170 000 karavīru, un 2022.gada septembrī un oktobrī mobilizēja vēl vairāk nekā 300 000 karavīru, kas lika desmitiem tūkstošu iesaukšanas vecuma vīriešu pamest valsti.

Karnegija Starptautiskā miera fonda ideju laboratorijas pārstāve Dara Masikota (Dara Massicot) šaubījās par Krievijas spēju finansēt plānoto militārā personāla skaita palielināšanu, tāpēc viņa ieteica meklēt pazīmes, kas liecinātu par patiesiem rekrutēšanas centieniem, nevis tikai pozēšanu.

Lasiet arī: “Meta” bloķē RT un citus Krievijas valsts medijus visās savās platformās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas