VIDEO | “Hizbullāh” vaino Izraēlu peidžeru sprādzienos, kuros Libānā bojā gāja deviņi un tūkstošiem tika ievainoti

Deviņi cilvēki, tostarp bērns un astoņi “Hizbullāh” kaujinieki, tika nogalināti un vēl 2800 cilvēku, tostarp Irānas vēstnieks, tika ievainoti Libānā pēc tam, kad otrdien, 17.septembrī, vairākos reģionos uzsprāga peidžeri, kurus saziņai izmantoja “dažādu “Hizbullāh” vienību un iestāžu darbinieki”, grupējumam apsūdzot Izraēlu par to, ko tā dēvēja par “noziedzīgu agresiju”, un solot, ka tā saņems “taisnīgu atriebību”, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Dažas stundas pirms sprādzieniem Izraēlas drošības kabinets paziņoja, ka par oficiālo kara mērķi ir izvirzīts apturēt “Hizbullāh” uzbrukumus pie ziemeļu robežas, lai ļautu pārvietotajiem iedzīvotājiem droši atgriezties Izraēlā.

Kopš 7.oktobra, kad sākās Izraēlas un “Hamās” konflikts, gar Izraēlas un Libānas robežu gandrīz katru dienu notiek apšaudes, “Hizbullāh” darbojoties Irānas atbalstītā palestīniešu grupējuma “Hamās” vārdā.

Savā jaunākajā trešdienas paziņojumā “Hizbullāh” norādīja, ka tā turpinās “operācijas Gazas atbalstam”, piebilstot, ka tas esot “nepārtraukts ceļš, kas nav saistīts ar bargo cenu, kas sagaida ienaidnieku, atbildot uz tā otrdienas slaktiņu”.

Daudzi libānieši otrdienas vakarā bija šokā un neticībā par vēl nepieredzētajiem postījumiem. “Hizbullāh” paziņoja, ka ap plkst. 15.30 pēc vietējā laika galvaspilsētā Beirūtā un daudzos citos rajonos uzsprāga peidžeri, uz kuriem grupējums lielā mērā paļaujas sakaru nodrošināšanā.

Vienā no videonovērošanas kameru videoierakstiem redzams sprādziens kāda vīrieša somā vai kabatā lielveikalā. Tajā redzams, kā viņš krīt uz zemes un kliedz no sāpēm, kamēr citi pircēji metas bēgt, lai glābtos.

 

Slimnīcas bija pārpildītas, un dažas stundas pēc sprādzieniem 200 cilvēku bijuši kritiski ievainoti, daudzi guva smagus jostasvietas, roku, sejas un acu ievainojumus, turklāt daudzi cietušie zaudēja pirkstus.

Video redzams, cik spēcīgi bija peidžeru sprādzieni. 

 

Arī Sīrijā tikuši ievainoti 14 cilvēki.

“Hizbullāh” un Libānas premjerministrs Nadžibs Mikati apsūdzēja Izraēlu peidžeru sprādzienos, “Hizbullāh” solot “taisnīgu atriebību”, bet Mikati sprādzienus nosauca par “nopietnu Libānas suverenitātes pārkāpumu”.

Irānas ārlietu ministrs nosodīja to, ko viņš nosauca par “Izraēlas terorismu”, savukārt ASV noliedza jebkādu saistību un aicināja Irānu izvairīties no spriedzes eskalācijas.

Grupējums “Hizbullāh” nav apstiprinājis, kas izraisīja peidžeru sprādzienus, taču laikraksta “Wall Street Journal” avots norādīja, ka skartās ierīces bija no jauna sūtījuma, ko grupējums nesen saņēmis.

Kāda “Hizbullāh” amatpersona arī pastāstījusi, ka daži cilvēki pirms sprādzieniem bija sajutuši, kā peidžeri sakarst.

Eksperti gan izslēdza, ka sprādzienu cēlonis būtu pārkaršana, vienam munīcijas ekspertam norādot, ka peidžeri, visticamāk, bija pildīti ar 10-20g militāras klases sprāgstvielām, kuras, iespējams, iedarbinājusi burtciparu teksta ziņa.

Lasiet arī: Fon der Leiena nosauc jauno Eiropas Komisijas sastāvu, īpašu uzmanību veltot klimatam, drošībai un konkurētspējai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas