VIDEO | Otrais sprādzienu vilnis rada bažas par plašāku Izraēlas un Libānas konfliktu

Trešdien, 18.septembrī, Libānas dienvidos Beirūtā un tās apkārtnē eksplodēja “Hizbullāh” rācijas, nogalinot 20 un ievainojot vairāk nekā 450 cilvēkus, pēc līdzīgiem peidžeru sprādzieniem iepriekšējā dienā, kā rezultātā bojā gāja 12 cilvēki un gandrīz 3 000 tika ievainoti, incidentiem notiekot laikā, kad Izraēla paziņoja par “jaunu kara posmu” un radot bažas par turpmāku eskalāciju gar Libānas robežu un iespējamu plašāku konflikta izcelšanos reģionā, ziņo “Reuters”.

Izraēlas amatpersonas sprādzienus nav komentējušas, taču drošības avoti apgalvo, ka par tiem atbildīga ir Izraēlas spiegu aģentūra “Mossad”.

Vismaz viens no trešdienas sprādzieniem Libānā notika netālu no bērēm, ko “Hizbullāh” rīkoja iepriekšējā dienā nogalināto piemiņai, kad visā valstī eksplodēja tūkstošiem grupējuma peidžeru un tika ievainoti daudzi tās kaujinieki.

 

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) brīdināja par “nopietnu dramatiskas eskalācijas risku” un aicināja visas puses “ievērot maksimālu savaldību”.

Dažas stundas pēc trešdienas sprādzieniem Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu solīja desmitiem tūkstošu pārvietoto cilvēku no valsts ziemeļiem “droši atgriezt viņu mājās”.

“Mēs sākam jaunu kara posmu. Tas no mums prasa drosmi, apņēmību un neatlaidību,” sacīja Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants, uzstājoties gaisa spēku bāzē.

Galants paziņoja, ka Izraēla pārvieto “spēkus, resursus un enerģiju”, tostarp 98.divīziju, no Gazas uz Libānas robežu. Viņš uzsvēra, ka Izraēlas “uzmanības centrā” tagad ir ziemeļu reģions, kas atbilst tās solījumam atgriezt mājās savus evakuētos iedzīvotājus.

Libānā uz eksplodējušajām rācijām bija Japānas uzņēmuma ICOM etiķetes un atgādināja uzņēmuma IC-V82 ierīces modeli.

ICOM, izmeklējot incidentus, un paziņoja, ka visas rācijas tiek ražotas Japānā un uzņēmums ievēro stingrus eksporta noteikumus, taču nevarēja apliecināt, ka šīs ierīces tika piegādātas, jo to ražošana tika pārtraukta pirms desmit gadiem. Uzņēmums iepriekš ir brīdinājis par savu ražojumu viltojumiem.

 

Kā ziņots, “Hizbullāh” rācijas iegādājās pirms pieciem mēnešiem kopā ar peidžeriem.

Irānas vēstnieks Libānā otrdienas sprādzienos guva nopietnus ievainojumus, kā ziņots, zaudējot vienu aci un smagi ievainojot otru. Reaģējot uz to, Irānas sūtnis ANO paziņoja, ka Irāna “patur savas tiesības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām veikt nepieciešamos pasākumus, ko tā uzskata par nepieciešamiem, lai reaģētu” uz uzbrukumu.

ASV, kas noliedza jebkādu saistību ar sprādzieniem, paziņoja, ka tā ievēro diplomātiju, lai novērstu konflikta eskalāciju. Tikmēr kāda ASV amatpersona atklāja, ka Izraēla otrdien informējusi Vašingtonu par gaidāmo akciju Libānā, tomēr konkrētā operācija esot bijusi pārsteigums.

Trešdien “Hizbullāh” pirmo reizi kopš sprādzieniem veica raķešu uzbrukumus Izraēlas artilērijas pozīcijām, kas izraisīja ugunsgrēku, bet nav nodarījuši kaitējumu.

Par to, ko grupējums, iespējams, plāno darīt tālāk, varēs spriest ceturtdien, kad tās ietekmīgais līderis Hasans Nasrallā uzstāsies ar runu.

Kopš Gazas konflikta sākuma 2023.gada oktobrī ir saasinājušās kaujas gar Libānas un Izraēlas robežu, tagad radot bažas par plašāku reģionālo karu, kurā iesaistītas ASV un Irāna.

Saskaņā ar oficiālajiem aprēķiniem iepriekšējais augstākais vienā dienā mirušo libāniešu skaits bija 11 cilvēki, kas pagājušajā mēnesī gāja bojā Izraēlas apšaudē, tādējādi vakardienas sprādzieni kļuva par nāvējošākajiem, kopš teju pirms gada pieauga pārrobežu konflikts ar Izraēlu.

Pieaugošais saspīlējums var arī sarežģīt līdz šim neveiksmīgos starpnieku Ēģiptes, Kataras un ASV centienus vienoties par Gazas pamieru starp Izraēlu un kaujinieku grupējumu “Hamās”, kas ir “Hizbullāh” sabiedrotais un ko atbalsta arī Irāna.

Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs (John Kirby) trešdien sacīja, ka ir pāragri spriest, kā sprādzieni ietekmēs pamiera sarunas.

Lasiet  arī: VIDEO | “Hizbullāh” vaino Izraēlu peidžeru sprādzienos, kuros Libānā bojā gāja deviņi un tūkstošiem tika ievainoti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas