ANO Ģenerālā asambleja pieprasa Izraēlai izbeigt palestīniešu teritoriju okupāciju

ANO Ģenerālā asambleja ar 124 balsīm par, 14 balsīm pret, tostarp Izraēlas un ASV, un 43 atturoties, trešdien, 18.septembrī, pieņēma palestīniešu izstrādātu nesaistošu rezolūciju, kurā pieprasīts, lai Izraēla 12 mēnešu laikā pārtrauc “savu nelikumīgo klātbūtni okupētajā palestīniešu teritorijā” pēc gandrīz gadu ilgušā kara Gazā, kas sākās, kad “Hamas” 7.oktobrī uzbruka Izraēlai, nogalinot aptuveni 1200 cilvēku un aptuveni 250 sagūstot kā ķīlniekus, kā rezultātā Izraēlas ofensīvā Gazā ir nogalināti jau vairāk nekā 41 110 cilvēku, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Lai gan Ģenerālās asamblejas rezolūcijas nav saistošas, tām ir simbolisks un politisks svars, jo tās atspoguļo visu 193 ANO dalībvalstu nostāju.

Rezolūcijas pamatā ir ANO augstākās tiesas jūlija konsultatīvais atzinums, kurā teikts, ka Izraēla okupē Rietumkrastu, Austrumjeruzalemi un Gazas joslu, pārkāpjot starptautiskās tiesības.

Trešdienas rezolūcijā pieprasīts, lai Izraēla “nekavējoties izbeidz savu nelikumīgo klātbūtni okupētajās palestīniešu teritorijās… un dara to ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā” un “nekavējoties izpilda visas savas juridiskās saistības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām”.

Palestīniešu pašpārvalde nesen pieņemto ANO rezolūciju nosauca par “izšķirošu un vēsturisku brīdi” palestīniešu pašnoteikšanās tiesību nostiprināšanai un “globālai vienprātībai par to, ka okupācijai ir jābeidzas un tās noziegumi ir jāpārtrauc”.

Turpretī Izraēlas Ārlietu ministrija kritizēja rezolūciju kā “sagrozītu”, apgalvojot, ka tā veicina terorismu un kaitē miera centieniem, vienlaikus apsūdzot Palestīniešu pašpārvaldi, ka tā “vada kampaņu, kuras mērķis nav atrisināt konfliktu, bet gan kaitēt Izraēlai”.

ASV, kas balsoja pret ANO rezolūciju, kritizēja to kā “vienpusēju” un Starptautiskās Tiesas atzinuma “selektīvu interpretāciju”, tās vēstniecei Lindai Tomasai-Grīnfīldai (Linda Thomas-Greenfield) apgalvojot, ka rezolūcijā nav apskatīti tādi būtiski jautājumi kā cilvēku dzīvību glābšana, ķīlnieku atbrīvošana, Izraēlas apmetņu likvidēšana un miera centienu veicināšana.

Lasiet arī: VIDEO | Otrais sprādzienu vilnis rada bažas par plašāku Izraēlas un Libānas konfliktu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas