Sarunas par 30 miljonu eiro novirzīšanu jaunam pedagogu finansēšanas modelim turpināsies

Sarunas par to, vai nākamgad pedagogu atalgojumam paredzētos 30 miljonus eiro novirzīt jaunā finansēšanas modeļa “Programma skolā” īstenošanai, turpināsies, pēc tikšanās ar partneriem žurnālistiem paziņoja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Ceturtdien valdības ārkārtas sēdē tika skatīts ziņojums par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem. Tajā norādīts, ka pedagogu atlīdzībai vispārējā izglītības sektorā strādājošajiem paredzēts finansējums 30 miljonu eiro apmērā ik gadu.

Vienlaikus IZM kā izglītības politikas veidotāja sadarbībā ar citām nozares ministrijām, pašvaldībām un nozares sociālajiem partneriem var vienoties par labāko veidu finansējuma novirzīšanai no 2025.gada. Tas nozīmē, ka ieplānotos 30 miljoni eiro varētu novirzīt arī jaunā finansēšanas modeļa “Programma skolā” ieviešanai.

Šādu ieceri jau nosodījusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), kuru satrauc, ka ar atvēlēto finansējumu nepietikšot, lai izpildītu streika vienošanos par zemākās darba algas likmes celšanu.

Situācijā, kad “valsts budžetā jāskaita katrs eiro”, jāpilda jau uzņemtās saistības, nevis finansējums jānovirza jaunu, “pusjēlu” reformu īstenošanai,

aģentūrai LETA pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga. Viņa atzīmēja, ka grafiks jāizpilda jau janvārī, savukārt finansēšanas modeli plānots ieviest tikai 2025.gada septembrī. Grafika izpildi paredz arī Izglītības likums.

Iepriekš Čakša kā nozares ministre solīja iestāties par to, lai tiktu pildīts nākamais algu grafika solis. Atbilstoši grafikam, nākamgad pedagogu atalgojuma zemākās darba stundas likme pieaugtu līdz 10,35 eiro jeb par 8,5%.

Vienlaikus no premjeres Evikas Siliņas (JV) paustā valdības sēdē noprotams, ka pedagogi nākamgad var rēķināties tikai ar 2,6% lielu algu pieaugumu.

 
Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas