Zelenskis ASV vizītes laikā vēlas panākt “patiesi taisnīgu mieru” Ukrainai

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien, 22.septembrī, ieradās ASV, lai piedalītos ANO Ģenerālās asamblejas sesijās, un aicināja savus partnerus palīdzēt sasniegt “kopīgu uzvaru patiesi taisnīgam mieram”, ziņo “Reuters”.

“Šis rudens noteiks šī kara nākotni,” viņš sacīja savā nakts video uzrunā.

Zelenskis bez iepriekšēja brīdinājuma iegriezies prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) dzimtajā pilsētā Skrantonā, Pensilvānijas štatā, lai apmeklētu munīcijas rūpnīcu, kurā, pēc viņa teiktā, tiek palielināta svarīgo 155 milimetru artilērijas šāviņu ražošana, lai palīdzētu Ukrainas kara centieniem.

“Tieši šādās vietās var patiesi sajust, ka demokrātiskā pasaule var uzvarēt,” Zelenskis sacīja savā ierakstā vietnē “X”, pievienojot fotogrāfijas, kurās viņš pateicas rūpnīcas darbiniekiem.

Ukrainas līdera bažas par šādas munīcijas trūkumu ir kļuvušas vēl aktuālākas, Krievijai pirms kritiskajiem ziemas mēnešiem graujot Ukrainas energotīklu.

Savā video uzrunā Zelenskis sacīja, ka Ukraina dara visu iespējamo, iegādājoties ieročus un izmantojot diplomātiju, “lai nostiprinātu mūsu partneru atbalstu un piespiestu Krieviju panākt mieru”.

Zelenskis tālāk devies uz Ņujorku, lai tiktos ar ASV biznesa līderiem un apspriestu Ukrainas enerģētikas vajadzības, kā arī tiktos ar pasaules līderiem. Viņa vizīte sakrīt ar ASV centieniem sagatavot 375 miljonu ASV dolāru militāro palīdzību Ukrainai.

Tiek ziņots, ka palīdzības pakete, par kuru paredzēts paziņot šonedēļ, un kuras izmērs  un saturs var mainīties, ietver patruļkuģus, papildu munīciju lielgabarīta artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS), 155 un 105 milimetru artilērijas munīciju, rezerves daļas un citus ieročus.

Zelenskis plānojot prezentēt Ukrainas kara “uzvaras plānu” prezidentam Baidenam

un ceturtdien apspriest to ar viceprezidenti Kamalu Harisu (Kamala Harris) un citiem pasaules līderiem.

Viņš arī cerot tikties un apspriest plānu ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu (Donald Trump), kurš ir kritizējis ASV palīdzību Ukrainai, taču tikšanās datums vēl nav noteikts.

Kā ziņo Ukrainas mediji, Zelenskis pirmdien uzstāsies ANO samitā, otrdien piedalīsies Drošības padomes sanāksmēs par Ukrainu un trešdien runās Ģenerālajā asamblejā.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | apstiprināts Aizsardzības ministrijas militārā personāla plāns 2024.-2030.gadam; prezidents vēlas Ārlietu ministrijas revīziju

Lasiet arī: EP rezolūcijā mudina atcelt ierobežojumus Kijivas triecieniem Krievijā, Putinam solot desmitkārt palielināt dronu ražošanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas