VIDEO | Krievi ieņem svarīgo Vuhledaras pilsētu Ukrainas austrumos

Krievijas karaspēks ir pilnībā pārņēmis kontroli pār Ukrainas austrumu pilsētu Vuhledaru, kas kopš 2022.gada kara sākuma pretojās intensīvajiem Krievijas uzbrukumiem, trešdien, 2.oktobrī, paziņoja Krievijas kara blogeri un plašsaziņas līdzekļi, publicējot video, kuros redzams, kā Krievijas karaspēks vicina Krievijas karogu virs sagrautas ēkas, ziņo “Reuters” un BBC.

Pilsēta, kurā pirms kara dzīvoja vairāk nekā 14 000 iedzīvotāju, ir izpostīta, padomju laika daudzdzīvokļu ēkas ir sagrautas.

 

Laikraksts “Moskovskij komsomoļec” vēstīja, ka Vuhledara beidzot ir kritusi pēc tam, kad otrdienas vakarā pilsētu pameta pēdējie ukraiņu spēki no 72.mehanizētās brigādes, kas zināma ar savu pretestību.

“Telegram” kanāls “SHOT” un prokrieviski noskaņotie kara blogeri apstiprināja, ka Vuhledara ir pilnīgā Krievijas kontrolē, lai gan oficiālas atbildes ne no Krievijas, ne Ukrainas militārajiem dienestiem nav saņemtas.

Sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajos kadros redzams, kā Krievijas karavīri vicina karogu no sabombardētas daudzstāvu ēkas.

 

Arī analītiķi no “DeepState” grupas, kas uzrauga frontes notikumus Ukrainā, ziņo, ka krievu spēki ir ieņēmuši pilsētu, kā arī 72.brigādes karavīri apgalvojuši, ka viņu karaspēks ir atkāpies no pilsētas.

Doneckas apgabala, kas ietilpst Donbasa vēsturiskajā teritorijā, gubernators Vadims Fiļaškins otrdien Ukrainas televīzijai sacīja, ka Krievijas karaspēks ir sasniedzis Vuhledaras centru.

Iepriekš 72.mehanizētās brigādes dronu bataljona komandieris Andrijs Nazarenko sacīja, ka viņiem Vuhledarā trūkst bruņojuma un kaujas spēku.

“Situācija Vuhledarā ir ļoti sarežģīta, tā ir vissarežģītākā, jo uzbrukumi turpinās jau vairāk nekā sešus mēnešus un ienaidnieks pastāvīgi papildina savas rindas ar svaigiem, apmācītiem spēkiem,” aģentūrai “Reuters” teica Nazarenko.

Ukrainas militārais analītiķis Oleksandrs Kovaļenko sacīja, ka pilsētā esot aptuveni 2000 līdz 3000 Krievijas karavīru, kas uzbrūk no trim dažādiem virzieniem.

Kopš augusta Krievijas spēki Ukrainas austrumos ir progresējuši visstraujāk pēdējo divu gadu laikā, lai gan Ukrainas iebrukums Krievijas Kurskas reģionā bija mēģinājums piespiest Maskavu novirzīt karaspēku.

Prezidents Vladimirs Putins ir paziņojis, ka Krievijas galvenais taktiskais mērķis ir ieņemt visu Donbasa reģionu Ukrainas dienvidaustrumos. Krievija kontrolē nepilnu piektdaļu visas valsts teritorijas, tostarp aptuveni 80% Donbasa apgabala.

Neraugoties uz Ukrainas iebrukumu Kurskā augusta sākumā, Krievijas spēki ir virzījušies uz rietumiem galvenajos punktos aptuveni 150km garajā frontes posmā Doņeckas reģionā, un viens no galvenajiem mērķiem ir arī Pokrovska, kas ir loģistikas centrs.

17.septembrī viņi ieņēma Ukrainsku un pēc tam aplenca Vuhledaras kalnaino pilsētu, kas atrodas aptuveni 80km uz dienvidiem no Pokrovskas, tādējādi liekot Ukrainas spēkiem izvēlēties: atkāpties vai tikt sagūstītiem.

Krievija aizvien biežāk ir izmantojusi “knaibļu” taktiku, lai ielenktu un pēc tam saspiestu Ukrainas cietokšņus. Attēlos no apgabala bija redzama intensīva pilsētas bombardēšana, izmantojot artilēriju un planējošās bumbas.

Vuhledaras kontrole ir nozīmīga, jo tas atvieglos Krievijas virzību, tai cenšoties iekļūt dziļāk aiz Ukrainas aizsardzības līnijām.

Krievijas blogeri sacīja, ka tagad Krievija varētu mēģināt virzīties uz Veļiku Novosilku, kas atrodas nedaudz vairāk nekā 30km uz rietumiem.

Vuhledara atrodas arī netālu no dzelzceļa līnijas, kas savieno Krimu, Melnās jūras pussalu, kuru Krievija anektēja no Ukrainas 2014.gadā, ar Ukrainas industrializēto Donbasa reģionu, kurā ietilpst Donecka un austrumu reģions Luhanska.

Krievijas spēki pašlaik kontrolē 98,5% Luhanskas reģiona un 60% Doneckas reģiona.

Lasiet arī: Jaunais NATO vadītājs Rite pauž stingru atbalstu Ukrainai un nav nobažījies par ASV vēlēšanām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas