Krievijas bruņotie spēki sasnieguši vēl vienu svarīgu frontes pilsētu

Krievijas bruņotie spēki ir iegājuši Ukrainas austrumu frontes pilsētas Toreckas priekšpilsētā, vēlu pirmdien, 7.oktobrī, nepilnu nedēļu pēc tam, kad tika ieņemta Vuhledara, atsaucoties uz Ukrainas bruņotajiem spēkiem, ziņo “Reuters” un “The Kyiv Independent“.

Maskavas spēku progress ir parādījis Krievijas milzīgo pārsvaru gan cilvēku, gan materiālo līdzekļu ziņā, kamēr Ukraina lūdz vairāk ieroču no Rietumu sabiedrotajiem.

“Situācija ir nestabila, kaujas notiek burtiski pie katras ieejas (pilsētā),” Ukrainas nacionālajai raidorganizācijai sacīja operatīvi taktiskās grupas “Luhanska” preses pārstāve Anastasija Bobovņikova. “Krievi ir iegājuši no pilsētas austrumu nomales.”

“Taču situācija pastāvīgi mainās. Dažreiz mēs iznīcinām viņu uguns pozīcijas, dažreiz viņi iznīcina mūsu. Bet mēs nepārtraukti pārgrupējamies un cenšamies atgūt to, ko Krievija sagrāba,” piebilda pārstāve.

Krievijas Aizsardzības ministrija, kas agrāk pirmdienā paziņoja, ka tās spēki, nodarījuši postījumus bruņotajiem spēkiem un tehnikai pie vairākām apdzīvotām vietām šajā reģionā, tostarp pie Toreckas, komentāru nesniedza.

Krievijas militārie blogeri, tostarp militāro analītiķu grupa, kas vada pazīstamo “Telegram” kanālu “Rybar”, sacīja, ka Krievijas karaspēks turpina virzīties uz pilsētas centru.

Krievija, kas patlaban kontrolē nepilnu piektdaļu Ukrainas teritorijas, kopš augusta ir virzījusies uz Toreckas pusi, ieņemot ciemu pēc ciema ar kājnieku karaspēka palīdzību, pastiprināti izmantojot īpaši postošās vadāmās bumbas.

Saskaņā ar Ukrainas ģenerālštāba datiem Krievijas spēki 7.oktobrī veikuši 11 uzbrukumus Toreckai un apkārtējām apdzīvotajām vietām. Vēl divpadsmit sauszemes uzbrukumi veikti naktī uz 8.oktobri.

Monitoringa tīmekļa vietne “DeepState” norāda, ka apdzīvotās vietas Toreckas austrumu nomalē – Pivņične, Zalizne, Družba un Pivdene – pilnībā vai gandrīz pilnībā atrodas Krievijas rokās.

Ukrainai zaudējot arvien vairāk teritoriju, prezidents Volodimirs Zelenskis ir pavēlējis saviem augstākajiem vadītājiem darīt “visu iespējamo”, lai mazinātu Maskavas virzīšanos gar frontes līniju.

Torecka Ukrainai jau desmit gadus ir frontes pilsēta, jo atrodas netālu no Ukrainas teritorijām, ko 2014.gadā ieņēma Krievijas atbalstītie separātisti. Kopš tā laika tā ir kļuvusi par Kijivas nocietinājuma pamatu.

Maskavai pilsētas ieņemšana pietuvinātu prezidenta Vladimira Putina mērķim ieņemt Donbasa reģionu.

Pēc Ukrainas militāro analītiķu domām, Toreckas krišana ļautu Maskavai bloķēt galvenos loģistikas ceļus, kas savieno Kijivas spēku operatīvo aizmuguri šajā reģionā ar kaujas zonu, tostarp galveno Pokrovskas-Kostjantiņivkas ceļu.

Pēc tam, kad 2022.gada februārī Putinam neizdevās ieņemt Kijivu, viņš pārorientējās uz Ukrainas rūpniecības centru – austrumu Donbasa reģionu. Kopš tā laika šis reģions ir kļuvis par galveno kaujas lauku, kurā norisinājušās dažas no lielākajām kaujām Eiropā pēdējo paaudžu laikā.

Lasiet arī: Slovākijas Fico saka, ka viņa valdīšanas laikā Ukraina nekad nepievienosies NATO

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas