Slovākijas Fico saka, ka viņa valdīšanas laikā Ukraina nekad nepievienosies NATO

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico svētdien, 6.oktobrī, solīja bloķēt Ukrainas dalību NATO, kamēr vien viņš vadīs valdību, tādējādi liekot noprast, ka, visticamāk, radīsies grūtības, īstenojot NATO vadības mērķi, kas vēlas, lai Ukraina pievienotos aliansei pēc tam, kad beigsies karš ar Krieviju, lai novērstu turpmāku Maskavas agresiju, ziņo “Politico”.

“Kamēr es būšu Slovākijas valdības vadītājs, es kā valdošās partijas [Smer] priekšsēdētājs norādīšu deputātiem, kas ir manā pakļautībā, nekad nepiekrist Ukrainas uzņemšanai NATO,” viņš teica iknedēļas raidījumā “O päť minut dvanásť” (“Piecas minūtes līdz 12”).

Fico komentāri ir krasā pretrunā ar NATO jaunā ģenerālsekretāra Marka Rites (Mark Rutte) nostāju, kurš ceturtdien paziņoja, ka “Ukraina ir tuvāk NATO nekā jebkad agrāk un turpinās iet šo ceļu, līdz kļūs par mūsu alianses dalībvalsti”.

Saskaņā ar 1949.gada NATO dibināšanas līgumu lēmumi par paplašināšanos tiek pieņemti “vienprātīgi”, kas nozīmē, ka Fico iebildumi pret Ukrainas pievienošanos aliansei varētu bloķēt tās dalību aliansē vismaz līdz Slovākijas vadītāja pašreizējā pilnvaru termiņa beigām 2027.gadā.

Arī Zviedrija un Somija saskārās ar līdzīgu situāciju, kuru virzību uz NATO aizturēja Turcija un Ungārija.

Kopš pārvēlēšanas amatā Slovākijas premjerministrs ir mainījis iepriekšējās valdības atbalstu Ukrainai, apņemoties “nesūtīt vairs nevienu lodi” un atjaunot attiecības ar Krieviju, pagājušajā ceturtdienā sakot, ka viņš darīs “visu iespējamo, lai atjaunotu ekonomiskās un standarta attiecības ar Krieviju”.

Pēc uzstāšanās svētdienas sarunu šovā Fico dubultoja savu solījumu, piedāvājot apmeklēt Maskavu nākamā gada maijā, kad tiks atzīmēta 80.gadadiena par godu Otrā pasaules kara beigām, ”ja vien es būšu uzaicināts“.

Uzstājoties svinīgajā ceremonijā par godu 1944.gada 6.oktobra bijušās Padomju Savienības karaspēka ierašanās svinībām Duklas pārejā netālu no Slovākijas robežas ar Poliju, Fico uzsvēra, ka Krievijas upuri palīdzējuši atbrīvot Slovākiju no nacistu varas.

“Brīvība nāca no Austrumiem,” viņš sacīja, ”un šo patiesību nekas nevar mainīt.”

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Lietuva iegādājas papildu NASAMS; prokurori sāk izmeklēšanu saistībā ar TV raidījumu vadītāja izteikumiem par krievvalodīgajiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas