Zelenskis: ziemeļkorejieši Ukrainā cīnās kopā ar krieviem

Ziemeļkoreja sūta savus cilvēkus karot kopā ar Krievijas karaspēku Ukrainā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja svētdien, 13.oktobrī, pēc tam, kad nostiprinājušās Maskavas un Phenjanas saites, ko iezīmēja jūnijā parakstītais aizsardzības pakts Krievijas prezidenta Vladimira Putina notikušās vizītes laikā Ziemeļkorejā, ziņo “Politico”.

“Mēs varam novērot, ka alianse starp Krieviju un tādiem režīmiem kā Ziemeļkorejas režīms kļūst arvien spēcīgāka,” savā nakts uzrunā sacīja Zelenskis. “Runa vairs nav tikai par ieroču nosūtīšanu. Runa patiesībā ir par cilvēku nosūtīšanu no Ziemeļkorejas uz okupantu militārajiem spēkiem.”

Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Jonhjuns šā mēneša sākumā paziņoja, ka, kopš Krievija un Ziemeļkoreja parakstīja aizsardzības līgumu, Ziemeļkoreja, visticamāk, jau ir nosūtījusi un var sūtīt vēl vairāk karavīru uz Ukrainu, lai cīnītos kopā ar Krievijas karaspēku.

Ukrainas plašsaziņas līdzekļi jau oktobra sākumā ziņoja, ka Ziemeļkorejas karavīri ir gājuši bojā pēc tam, kad Kijivas spēki bombardēja Krievijas okupēto teritoriju pie Doneckas.

“Ir skaidrs, ka šādos apstākļos mūsu attiecībām ar partneriem ir jāattīstās,” viņš sacīja.

Svētdienas uzrunā Zelenskis atkārtoti aicināja Ukrainas rietumu sabiedrotos atļaut Kijivai izmantot tālās darbības ieročus Krievijas teritorijā, sakot: “Mums jārīkojas nekavējoties, lai neļautu Krievijai un tās sabiedrotajiem, pielāgoties mūsu spējām.”

“Frontes līnijai ir nepieciešams lielāks atbalsts. Mēs runājam nevis par vienkāršu militārās tehnikas sarakstu, bet gan par lielākām tāla darbības rādiusa spējām Ukrainai un ilgtspējīgākām piegādēm mūsu spēkiem,” uzrunā sacīja Zelenskis. “Patiesu mieru var panākt tikai ar spēku, un visa nākamā nedēļa būs veltīta darbam ar mūsu partneriem, lai sasniegtu šādu spēku un lai panāktu patiesu mieru.”

Šī nedēļa Ukrainai un tās sabiedrotajiem Eiropas Savienībā (ES) ir nozīmīga.

ES ārlietu ministri pirmdien pulcēsies Luksemburgā, kur, domājams, viņi apspriedīs Zelenska uzvaras plānu. Viņi arī centīsies atbloķēt ES finansējumu Ukrainai, ko Ungārija ir apturējusi. Budapešta arī bloķē ES, Vašingtonas un G7 plānus piešķirt Ukrainai apjomīgu aizdevumu.

ES valstu un valdību vadītāji šo ceturtdien pulcēsies Briselē, un Eiropadomes samita darba kārtībā būs atbalsts Ukrainai.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Viļņā nošauts advokāts, divi policisti ievainoti; izlaistas pirmās aizsardzības obligācijas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas