Jūlija Navaļnaja: Es kandidēšu uz Krievijas prezidenta amatu, kad Putina vairs nebūs

Mirušā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sieva Jūlija Navaļnaja intervijā “BBC News” pauda nodomu kandidēt uz Krievijas prezidenta amatu, kad pie varas vairs nebūs Vladimirs Putins, pirmdien, 21.oktobrī, ziņo “Politico”.

Kad pienāks īstais laiks, “es piedalīšos vēlēšanās… kā kandidāte,” intervijā sacīja Navaļnaja.

“Mans politiskais oponents ir Vladimirs Putins. Un es darīšu visu, lai viņa režīms pēc iespējas ātrāk kristu,”

viņa sacīja, piebilstot, ka viņas atgriešanās Krievijā “diemžēl nav iespējama”, kamēr vien pie varas ir Putins.

Augustā Krievijas tiesa aizmuguriski piesprieda Navaļnajai divu mēnešu cietumsodu par dalību ekstrēmistu organizācijā. Tagad viņa dzīvo ārpus Krievijas, bet, ja atgrieztos, viņai nekavējoties draudētu arests.

Navaļnijs pēdējo desmit gadu laikā bija Putina lielākais bieds, taču februārī nomira soda izciešanas kolonijā, kur viņš izcieta 19 gadu cietumsodu. Navaļnaja vairākkārt ir apsūdzējusi Putinu, ka viņš ir licis nogalināt viņas vīru, taču Kremlis to ir noliedzis.

Starptautiskās sabiedrības reakciju uz viņa nāvi Jūlija dēvēja par “joku” un mudināja “mazliet mazāk baidīties” no Putina un, vēloties redzēt Putinu aiz restēm.

“Es negribu, lai viņš būtu cietumā, kaut kur ārzemēs, jaukā cietumā ar datoru, labu ēdienu… Es gribu, lai viņš būtu Krievijas cietumā. Un ne tikai tas – es gribu, lai viņš būtu tādos pašos apstākļos, kādos bija Aleksejs. Man tas ir ļoti svarīgi,” viņa sacīja.

Jūlija Navaļnaja, izlaižot grāmatu “Patriots” – memuārus, ko viņas vīrs rakstīja pirms nāves –, atkārtoti apliecināja savus plānus turpināt viņa cīņu par demokrātiju.

Kā ziņo BBC, memuāros Aleksejs Navaļnijs tikai vienu reizi ir atzinis, ka ir juties “sagrauts”. Neraugoties uz to, Jūlija nekad neesot ticējusi, ka režīms viņu varētu salauzt un viņa esot “pilnīgi pārliecināta”, ka tas esot bijis iemesls, kāpēc viņu nolēma nogalināt.

“Viņi vienkārši saprata, ka viņš nekad nepadosies,” viņa sacīja.

Svētdien publicētajā intervijā laikrakstam “The Times” Navaļnaja sacīja, ka viņa neienīst Krievijas prezidentu un “nevēlas Putina nāvi”, taču arī tur minēja, ka gribētu viņu redzēt “Krievijas cietumā, kā tur bija mans vīrs”.

Lasiet arī: The Insider: Dokumenti liecina par Krievijas opozicionāra Navaļnija noindēšanu

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Ignalinas AES atļauts demontēt reaktora krātuves; parlaments sāk apspriest 2025.gada budžeta projektu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas