BNN padoms | Dārza darbi maija beigās: ko darīt tieši tagad?

Lai gan šī gada maijs Latvijā nav bijis no tiem dāsnākajiem – vējš skrien pāri laukiem, lietus līst vairākas dienas pēc kārtas, un saule, šķiet, joprojām ir ieilgusi atvaļinājumā –, daba negaida un dārzs prasa uzmanību. Siltums pakāpeniski ienāk zemē, nakts salnas atkāpjas, un tieši tagad sākas laiks, kad jāliek pamati vasaras ražai.

Šī raksta mērķis ir palīdzēt tiem, kas dārzkopībā vēl tikai iegūst pārliecību, un arī tiem, kuriem dārzs ir sirdslieta jau gadiem. BNN apkopojums sniedz praktiskus padomus – ko stādīt, ko kopt un kā izvairīties no kļūdām, kad laika apstākļi un zemes stāvoklis ir tik mainīgi kā šopavasar.

🌾 Zeme ir gatava – sāc ar pamatiem

Pavasara beigas ir īstais brīdis uzrakt, uzirdināt un bagātināt augsni. Pat ja darbi ir aizkavējušies, vēl nav par vēlu sagatavot dobes, siltumnīcas un garšaugu kastes.

  • Ja augsne ir smagnēja un piesātināta ar lietusūdeņiem, izvēlies augstās dobes vai drenāžas risinājumus, lai neapdraudētu sakņu sistēmas.

  • Komposta vai kūtsmēslu pievienošana šobrīd vēl būs noderīga – īpaši daudzgadīgajām kultūrām un augu “ēdājiem”, kā, piemēram, kabačiem un tomātiem.


🥕 Ko stādīt tieši tagad?

Maija beigas un jūnija sākums ļauj uzsākt vairākas kultūras bez bažām par salnām:

  • Tomāti un paprika – siltumnīcās jau var pilnā sparā augt, bet atklātā laukā stādi tikai pēc stabilām +10 °C naktīs.

  • Kabači, ķirbji, gurķi – šīs kultūras necieš vēsumu, tāpēc izvēlies siltas dienas un, ja iespējams, mulčē, lai saglabātu augsnes temperatūru.

  • Pupiņas, zirņi, burkāni, bietes, salāti – visas šīs kultūras droši sēj dobēs. Tās mīl gaismu, mitrumu un strauji augošos dienas garumus.

  • Garšaugi – dilles, koriandrs, baziliks, estragons – gan dobēs, gan podos uz palodzes vai terases.


🍓 Rūpes par ogām: zemenes prasa vērību

Agrīnās zemenes jau sāk ziedēt, dažviet pat veidojas ogas. Lai tās būtu veselīgas un ražīgas:

  • Izņem vecās, sausās lapas un ziedkātus, kas vairs neražo.

  • Dobes mulčē ar sienu vai salmiem, lai pasargātu ogas no gliemežiem, slimībām un netīrumiem.

  • Uzmanies no pelēkās puves – neizsmidzini ūdeni uz lapām, laisti pie saknes.

  • Ja vēlies palielināt ražu, apmēslo ar ogām paredzētu mēslojumu vai kompostētu kūtsmēslu šķīdumu.


🐛 Kaitēkļu sezona ir sākusies

Siltais un mitrais laiks ir paradīze ne tikai augiem, bet arī kaitēkļiem:

  • Lapu utis var parādīties uz rožu pumpuriem, ogulājiem un pat burkānu lapām.

  • Gliemeži meklē mitras vietas un jau tagad sāk mieloties ar zemeņu ziediem un jauniem kāpostiem.

  • Līdzekļi bez ķīmijas – nātru virca, koka pelni, vara stieples ap stādiem – var būt ļoti efektīvi, īpaši, ja lietoti profilaktiski.


🌸 Ziedošie augi: ienes krāsu un apputeksnētājus

Ziedu dobēs droši var iestādīt:

  • Petūnijas, samtenes, lavandas, saulespuķes, kas piesaista bites un citus apputeksnētājus.

  • Regulāri nogriež izbalējušos ziedus, lai veicinātu atkārtotu ziedēšanu.

  • Ziedu podiem pievieno hidrogēlu vai ūdens noturīgu mulču, ja dārzs saulainā vietā – tas palīdz saglabāt mitrumu ilgāk.


🛋️ Dārzs nav tikai raža – tas ir arī mierinājums

Neaizmirsti – dārzs nav jāuztver tikai kā darbu vieta. Tieši maija beigas un jūnija sākums ļauj izjust pirmo patieso “vasaras sajūtu”.

  • Iekārto mīkstu stūrīti zem koka, pievieno grāmatu, kafijas tasi vai termokrūzi ar tēju.

  • Atceries, ka vērojot dabu, mēs iepazīstam arī sevi – dārza ritms ir lēnāks nekā ikdienas skrējiens, bet tas ir veselīgs pretstats laikmetam, kur viss notiek tūlīt un tagad.

Dārzs nav tikai vieta, kur aug augi – tas ir dzīvs organisms, kas reaģē uz laika apstākļiem, cilvēka roku un pat noskaņojumu. Lai arī maijs bijis kaprīzs, tas nav iemesls atlikt darbus uz vēlāku laiku. Tieši tagad ir īstais brīdis uzsākt sezonu ar pārliecību – sēt, stādīt, kopt un arī atpūsties.

Un kas zina – iespējams, tieši šī neparedzamā pavasara rezultātā tavs dārzs šogad būs ražīgāks un daudzveidīgāks nekā jebkad iepriekš.

🎯 Padoms no BNN: Fotogrāfē dārza pārvērtības visa gada garumā – tās ne tikai iedvesmo, bet ļauj mācīties no savas pieredzes un pamanīt detaļas, kas citādi paliktu nepamanītas.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas