BNN padoms | Viss par dillēm: kāpēc tās ir veselīgas, kā tās audzēt un kā uzglabāt ziemai

Ir grūti iedomāties Latvijas dārzu bez dillēm – šis smaržīgais, gaisīgais augs ir kā pats vasaras gars. Dilles ne tikai piešķir izsmalcinātu garšu ēdieniem, bet arī ziedēšanas laikā kļūst par vienu no krāšņākajiem sezonas rotājumiem, kas iederas gan pušķos, gan ainavā starp citiem dārzeņiem. Turklāt tās ir arī veselībai vērtīgas – bagātas ar antioksidantiem, vitamīniem un minerālvielām.

Aug ātri un vairākos piegājienos

Viens no dillēm raksturīgākajiem plusiem – tās aug ļoti ātri! Pirmos zaļumus var plūkt jau trīs līdz četras nedēļas pēc sēšanas. Tāpēc, lai visa vasara būtu bagāta ar svaigām dillēm, tās ieteicams sēt vairākas reizes sezonas laikā – ik pēc 2–3 nedēļām. Tas nodrošinās pastāvīgu, zaļu un smaržīgu ražu līdz pat rudenim.

Kā pareizi sēt un audzēt dilles?

Lai dilles būtu sulīgas un aromātiskas, svarīgi ņemt vērā dažus vienkāršus, bet būtiskus nosacījumus:

  • Vieta: izvēlieties saulainu vietu ar irdenu, barības vielām bagātu augsni. Dilles necieš smagu, sablīvētu zemi.

  • Sēšana: sēklas var sēt tieši dobē jau no aprīļa beigām vai maija sākuma. Sēj sekli – apmēram 1–1,5 cm dziļi, rievās ar 15–20 cm atstatumu.

  • Laistīšana: jaunajiem dīgstiem nepieciešama regulāra mitrināšana. Sausuma periodos – īpaši svarīgi.

  • Kopšana: kad dilles paaugušās, retiniet, lai augi netraucē cits citam. Mēslošana parasti nav nepieciešama, taču komposta piejaukums pirms sēšanas nāks par labu.

Ne tikai vasarai – kā dilles sagatavot ziemai?

Kad vasara tuvojas izskaņai, ir laiks domāt par to, kā šo vērtīgo augu saglabāt ziemai. Dilles var:

  • Sasaldēt: smalki sakapātas dilles liek nelielās porcijās plastmasas maisiņos vai ledus kubiņu trauciņos ar ūdeni un ieliek saldētavā. Ledus kubi ar dillēm būs lielisks papildinājums zupām ziemas mēnešos.

  • Žāvēt: arī kaltētas dilles nezaudē garšu – tās žāvē ēnā un pēc tam uzglabā cieši slēgtā traukā.

  • Skābēt vai marinēt: iespējams arī sasālīt dillēm līdzīgā veidā kā gurķus, piemēram, stikla burkā, pārkaisot ar sāli un nedaudz piespiežot. Tās vēlāk labi der pie aukstajiem ēdieniem.

Kā vislabāk izmantot dilles virtuvē?

Dilles ir viens no universālākajiem garšaugiem – tās piešķir svaigumu, aromātu un bagātību daudzveidīgiem ēdieniem:

  • Jaunie kartupeļi ar sviestu un dillēm – vienkāršs, bet neaizstājams latviešu vasaras ēdiens.

  • Gurķu marinēšana – neiztiek bez dillēm, it īpaši ziedu un stublāju daļām.

  • Aukstā zupa – svaigas dilles ir neaizstājamas.

  • Zivju ēdieni – īpaši lasis vai siļķe ar dillēm ir klasika.

  • Olu kultenis vai omlete – pievienojot dillītes, iegūst izteiksmīgāku garšu.

  • Salāti un sviestmaizes – smalki sakapātas dilles labi iederas gan pie tomātiem, gan biezpiena vai sviesta uz maizes.

Papildu idejas un mazāk zināmi pielietojumi

  • Dilles etiķī: ieliekot svaigas dilles baltvīna etiķī, iegūst smaržīgu piedevu mērcēm un marinādēm.

  • Dilles saldētā sviestā: sajaucot ar mīkstu sviestu un sasaldējot, iegūst aromātisku garšsviestu.

  • Dilles tējā: jā – arī tas ir iespējams! Dilles sēklas izmanto kā maigu līdzekli pret gremošanas traucējumiem.

  • Dilles ir kas daudz vairāk nekā tikai garšviela. Tās ir daļa no mūsu kultūras, dārza estētikas un kulinārā mantojuma. Audzējiet tās ar mīlestību, ievāciet pārdomāti – un arī ziemā varēsiet izbaudīt vasaras garšu!

 

Lasiet arī: BNN padoms | Aromātisks, veselīgs un viegli audzējams – tagad ir īstais laiks bazilikam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas