Vasara Latvijā ir īsa, bet piesātināta – ar sauli, ziediem, brīvlaiku un, protams, saldējumu. Grūti iedomāties siltu jūlija pēcpusdienu bez šī vēsā garduma, kas tik dabiski kļūst par neatņemamu sezonas sastāvdaļu. Taču, līdzās veikalos pieejamajiem saldējumiem, kuru sastāvu bieži rotā gari un nesaprotami E vielu uzskaitījumi, arvien vairāk ģimeņu izvēlas izmēģināt pašgatavotus saldējumus mājas apstākļos – gan veselības, gan radošuma dēļ.
Un nav nekā labāka par brīdi, kad bērns ar spīdīgām acīm atver saldētavas durvis, lai pārbaudītu – “vai mans saldējums jau gatavs?” Tie ir ne tikai našķi, tie ir kopābūšanas mirkļi, kas pārtop vasaras tradīcijās.
Šajā rakstā piedāvājam vairākas vienkāršas un veselīgas saldējuma receptes, kas neprasa speciālas iekārtas un ir viegli pagatavojamas kopā ar bērniem – gan augļu un ogu saldējumus, gan krēmīgākas alternatīvas ar jogurtu vai pat veselīgu šokolādi. Turklāt – tagad ir īstais brīdis izmantot pašu dārzā izaudzēto vai mežā salasīto: avenes, mellenes, zemenes, pat meža zemenītes.
Augļu un sulas saldējumi – krāsaini, atsvaidzinoši, bērniem īpaši aizraujoši
Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā sākt mājas saldējuma ceļojumu, ir izmēģināt augļu sulas vai sablenderētu augļu saldējumus. Šiem nav nepieciešams pat blenderis – tikai sulas, formiņas un pacietība.
Ko izmantot?
-
100% dabīgas sulas (mango, apelsīnu, arbūzu, ķiršu u.c.)
-
Sablenderēti augļi ar nelielu ūdens vai citrona sulas daudzumu
-
Formiņas – vēlams krāsainas, bērniem draudzīgas (dzīvnieku, augļu, multfilmu formās – plaši pieejamas veikalos)
Kā gatavot?
Sulu vai augļu biezeni ielej formiņās, pēc vēlēšanās pievieno ogu vai augļu gabaliņus, un liek saldētavā vismaz uz 4 stundām. Šo procesu bērniem var pasniegt kā spēli – ļaujot pašiem izvēlēties krāsas, kārtot augļu slāņus un dot saviem saldējumiem nosaukumus.
Jogurta un ogu saldējums – krēmīgs, maigs un pilns vasaras garšas
Šī ir lieliska alternatīva tradicionālajam krēmīgajam saldējumam, tikai veselīgāka. Turklāt tas ir veids, kā bērniem “paslēpti” iedot papildus porciju ogu un probiotiķu.
Sastāvdaļas:
-
Grieķu jogurts (dabīgs, bez cukura) – 2 glāzes
-
Jebkādas ogas – zemenes, mellenes, avenes – 1 glāze
-
1–2 ēdamkarotes medus vai kļavu sīrupa
-
Banāns (pēc vēlēšanās, maigumam un saldumam)
-
Pāris piparmētru lapiņas, ja vēlas svaiguma pieskārienu
Pagatavošana:
Sablenderē visas sastāvdaļas līdz viendabīgai masai. Lej formās vai traukā. Ja saldē lielākā traukā, ieteicams ik pa laikam apmaisīt, lai neveidotos ledus kristāli. Šis saldējums būs gan gards, gan uzturvielām bagāts.
Šokolādes-banānu saldējums bez cukura – bērnu mīļākais
Nav jāatsakās no šokolādes, lai ēstu veselīgi. Šis saldējums patiesībā sastāv tikai no trim sastāvdaļām un ir tik krēmīgs, ka grūti noticēt, ka tur nav ne kripatiņas saldā krējuma.
Nepieciešams:
-
3 nogatavojušies banāni (iepriekš nomizoti, sasaldēti šķēlēs)
-
2 ēdamkarotes kakao pulvera
-
1 ēdamkarote zemesriekstu sviesta vai mandeļu sviesta
Kā gatavot?
Sablenderē saldētos banānus līdz zīdainai tekstūrai. Pievieno kakao un riekstu sviestu. Pasniedz uzreiz kā mīksto saldējumu vai ieliec saldētavā vēl uz pāris stundām. Šis ir deserts, kuru bērni pieprasa atkārtot vēl un vēl.
Vasaras kefīra saldējums – skābenā klasika ar mellenēm vai avenēm
Tiem, kam garšo nedaudz skābenāks saldējums ar izteiktu ogu noti, šī recepte būs ideāla. Piemērota arī tiem, kuri izvairās no piena produktiem ar augstu tauku saturu.
Sastāvdaļas:
-
300 ml kefīra vai paniņu
-
Glāze ogu pēc izvēles
-
1–2 ēdamkarotes medus vai sīrupa
-
Nedaudz citrona sulas vai rīvētas miziņas
Kā pagatavot?
Sablenderē un ielej formās vai traukā. Šis būs īpaši atsvaidzinošs karstā pēcpusdienā, kad organismam vajag gan veldzi, gan vērtīgas uzturvielas.
Ieteikumi radošai saldējuma darbnīcai mājās:
-
Saldējuma pirmdienas vai piektdienas: Ieviesiet tradīciju – katru nedēļu gatavojat citu saldējumu un vērtējat, kurš visiem garšo vislabāk.
-
Garšu spēle: Katram ģimenes loceklim jāizdomā sava kombinācija – piemēram, zemenes + piparmētra + jogurts vai mango + kokosrieksts.
-
Pašu ogas = pašu lepnums: Ja bērns pats salasījis mellenes vai zemenes, viņš ar īpašu lepnumu vēros, kā tās pārtop saldējumā.
Vasara nav jāsteidz izdzīvot tikai starp darbiem, ceļojumiem un veikalu plauktiem. Tā ir iespēja atgriezties pie vienkāršām lietām – dabas, kopābūšanas un radošām izpausmēm virtuvē. Mājas saldējuma gatavošana ir lielisks veids, kā bērniem rādīt, ka gardums var būt arī veselīgs, un ka svarīgākais nav vienmēr saldējuma cena vai iepakojums, bet gan sajūta, kādu tas rada.
Un kas zina – varbūt tieši šī kopīgi gatavotā saldējuma tūre kļūs par jaunu ģimenes tradīciju, kuru bērni atcerēsies vēl ilgi pēc tam, kad ogas būs pazudušas no dobes un dārzs jau smaržos pēc rudens.
Lasiet arī: BNN padoms | Melleņu laiks Latvijā – padomi veselībai, recepšu idejas un cieņa pret dabu
Seko mums arī Facebook, Draugiem un X!