Aicina vērtēt Aivara Lemberga aicinājumu Latvijas valdībai neprovocēt Krieviju

Ventspils domes deputāts Aivis Landmanis (LRA) vērsies Saeimas Nacionālās drošības komisijā ar lūgumu  izvērtēt Aivara Lemberga aicinājumu Latvijas valdībai ar savu rīcību neprovocēt Krieviju.  Deputāts arī aicina vērtēt, vai NATO dalībvalsts sankcionētu un to ietekmē esošu personu atrašanās valsts un pašvaldību pārvaldē, to iestāžu, kapitālsabiedrību un biedrību amatos atbilst valsts drošības interesēm.

“Latvijā ļoti ietekmīga amatpersona 2024.gada 7.martā plkst. 12:37 savā “Facebook” kontā publicēja video uzrunu “Provokatori”, ar kuru leģitimizēja iespējamo Krievijas karaspēka iebrukumu Latvijā,” iesniegumā Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājam Ainaram Latkovskim (JV), priekšsēdētaja biedram Jānim Dombravam (NA), sekretāram Edvardam Smiltēnam (AS) un citiem komisijas locekļiem pauž Aivis Landmanis.

Ventspils domes opozīcijas deputāts iesniegumā arī pilnībā citē Lemberga video uzrunā teikto:

“… Atgriežamies tālajā 1994.gadā. Kad Latvijas Republikas Saeima pieņēma likumu “Par1994.gada 30.aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem”. Vienota pakete, četras vienošanās. Pirmā no tām ir par Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas, tad par Skrundas lokatoru un par Krievijas militārpersonu pensionāriem un to sociālo aizsardzību. Un lūk, šobrīd faktiski Krievija ir paziņojusi, ka pēc viņas domām šo te vienošanos Latvija ir pārkāpusi un faktiski viņa min sadaļu “Memoriālo būvju un masu apbedījumu vietu uzturēšana”, tas ir 13.pantu, kurā teikts, ka saskaņā ar starptautisko praksi Latvijas puse nodrošina memoriālo būvju un karavīru masu apbedījumu vietu sakopšanu, labiekārtošanu un saglabāšanu Latvijas Republikas teritorijā. Krievija ar paziņojumu, ka viņa uzsāk kriminālvajāšanu pret veselu virkni bijušo un augstāko,  visaugstākām Latvijas amatpersonām paziņo, ka šis līgums ir pārkāpts. Bet līgums ir par Krievijas karaspēka izvešanu. A jums neliekas, ka Krievija rīt var pateikt – jūs pārkāpāt līgumu, šo te kas ir akceptēti ar šo te Saeimas likumu un tādā gadījumā, ka viņi atsauks savu parakstu zem līguma par Krievijas karaspēka izvešanu. Un kas tad būs tālāk? Kas būs tālāk? Nākošais. Ar lielu pompu nacionalizēja Maskavas mērijai piederošu Maskavas namu. Starp citu, ko Latvija ieguva apmaiņā starp dzelzceļiem Maskavā. Nu priekš kam jūs atņēmāt? Nu kāda vajadzība, kāda jēga? Nu milzīgs kaitējums Krievijai. Nu viss, no šīs dienas viņa jau ir zaudējusi karu Ukrainā. Nu bez tā Maskavas nama nu nekādi viņa nevar eksistēt. Vai ne? Priekš kam viņus provocēt? Priekš kam? Kāds no tā labums Latvijai? Priekš kam dot pamatotu, nepamatotu, vismaz mēģināt dot no Latvijas puses iemeslu Krievijai atrast iemeslu iebrukumam Latvijā. Es lūdzu Prezidentu, Premjeru, Saeimas spīkeru, Latvijas Saeimas deputātus, nu lūdzu nodarbosimies ar savām problēmām. Priekš kam provocēt Krieviju…”

Iesniegumā A.Landmanis arī norāda: “Šīs amatpersonas izteicieni nav nejauši. Šī amatpersona, kā ietekmīgs sabiedriskās domas veidotājs, gadiem ilgi ir apzināti īstenojusi Putina Krievijas asiņainā režīma slavinošu un vienlaicīgi Latvijas valsts un tās sabiedroto diskreditējošu politiku – plānveidīgi veidojis, veicinājis un uzturējis attiecīgu naratīvu”

Ventspils domes opozīcijas deputāts vēstulē norāda, ka pēc ASV sankciju piemērošanas Aivaram Lembergam Latvijas valsts reakcija nebija pietiekama, jo atšķirībā no Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas, attiecīgā amatpersona varēja kandidēt [pašvaldību vēlēšanās]  un ir pārvēlēta.

Lasiet arī: VIDEO | Putins pārliecinoši uzvar “vēlēšanās” bez nopietnas konkurences

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas