VIDEO | Putins pārliecinoši uzvar “vēlēšanās” bez nopietnas konkurences

Prezidents Vladimirs Putins svētdien, 17.martā, Krievijas “vēlēšanās” guva rekordaugstu uzvaru Krievijas pēcpadomju vēsturē, nostiprinot savu varu, uzvarā, kas, viņaprāt, apliecina, ka Maskava rīkojusies pareizi, stājoties pretī Rietumiem un nosūtot savu karaspēku uz Ukrainu, ziņo Reuters.

Putins, kuram ir 71 gads, sāks vēl vienu sešu gadu pilnvaru termiņu, tādējādi, ja viņš to pabeigs, kļūs par Krievijas visilgāk valdošo līderi pēdējo 200 gadu laikā.

Saskaņā ar Sabiedriskās domas aptauju fonda (FOM) veikto aptauju rezultātiem Putins ieguva 87,8% balsu, kas ir augstākais rezultāts Krievijas pēcpadomju vēsturē. Krievijas Sabiedriskās domas pētījumu centra (VCIOM) dati liecina, ka Putins ieguva 87% balsu. Pirmie oficiālie rezultāti liecināja, ka aptaujas bijušas precīzas.

Komunistu kandidāts Nikolajs Haritonovs ierindojās otrajā vietā ar nedaudz mazāk nekā 4%, trešais bija jaunpienācējs Vladislavs Davankovs, bet ceturtais – ultranacionālists Leonīds Sluckis, liecināja daļējie rezultāti.

Uzrunā Maskavā Putins pateicās par uzticību, solīja pievērst galveno uzmanību Krievijas “īpašajai militārajai operācijai” Ukrainā, un padarīt Krievijas armiju spēcīgāku.

 

“Mums priekšā ir daudz uzdevumu. Bet, kad esam saliedēti – lai arī kas mūs gribētu iebiedēt, apspiest – nevienam vēsturē tas nav izdevies, nav izdevies tagad, un neizdosies arī nākotnē,” tika citēts Putins.

Atbalstītāji skandēja “Putins, Putins, Putins”, kad viņš parādījās uz skatuves, un “Krievija, Krievija, Krievija” pēc viņa uzrunas.

Tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju Krievijā un ārzemēs protestēja pret Putinu

vēlēšanu iecirkņos “Pusdienlaikā pret Putinu”, ko iedvesmoja Aleksejs Navaļnijs.

Putins šos protestus noraidīja, apliecinot vēlēšanu demokrātiskumu, un savos pirmajos komentāros par Navaļnija nāvi viņš to nosauca par “skumju notikumu”, un apstiprināja, ka viņš bijis gatavs veikt gūstekņu apmaiņu, kurā būtu iesaistīts opozīcijas politiķis.

Līdz plkst. 20.00 pēc Latvijas laika visā valstī vēlētāju aktivitāte sasniedza 74,22%, pārsniedzot 2018.gada līmeni (67,5%). Lai gan neatkarīga opozīcijas demonstrāciju dalībnieku uzskaite netika veikta, lielākajās pilsētās pēcpusdienā tika novērota lielāka vēlētāju aktivitāte, jo īpaši gados jaunāku iedzīvotāju vidū. Lai gan daži atzina, ka protestē, ārēju pazīmju nebijis.

Svētdien Krievijā visā valstī tika arestētas vismaz 74 personas, ziņoja organizācija OVD-Info, kas uzrauga opozīcijas apspiešanu. Iepriekšējās divās dienās notika atsevišķi protesta incidenti, kad daži krievi aizdedzināja balsošanas kabīnes vai ielēja vēlēšanu urnās krāsu.

Oponenti publicēja arī bildes ar bojātām vēlēšanu lapām un saukļiem, kuros aizskar Putinu.

Lasiet arī: Krievijā sākas “vēlēšanas”, kurās noteikti uzvarēs Putins

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas